• Početna>
  • Vesti>

Šest vekova istorijskog i duhovnog postojanja manastira Devič

Srednjovekovni Manastir Devič na Kosovu i Metohiji do dolaska Misije Ujedinjenih nacija, slovio je za stecište ne samo pravoslavaca. U više navrata u novije vreme paljen je, rušen i pljačkan. Od martovskog pogroma ovaj spomenik srpske prošlosti, još se obnavlja.

Projekat obnove manastirskog kompleksa Deviča uradili su stručnjaci iz Srbije, a Savet Evrope izdvojio je 400.000 evra.

“Crkva je kompletno obnovljena. Obnovljen je krov crkve, obnovljeni su zidovi i svodovi crkve. Urađen je novi pod, dok su radovi na unutrašnjosti crkve, odnosno na živopisu u crkvi izvedeni od strane Srpske pravoslavne crkve i Manastira Devič”, rekao je inženjer arhitekture Zoran Garić, direktor Zavoda za baštinu u Leposaviću.

U srcu Drenice na šest kilometara od Srbice, koja sada slovi za Skenderaj, smešten je manastir iz 15. veka. Pominje se zadužbina Joanikija Devičkog još 1455. godine u turskom popisu kao crkva Deve Marije sa monasima.

Devička crkva živopisana je 1578. Te freske su kao i one kasnije naslikane, uništavane u više navrata. U crkvi je i ćivot sa moštima Svetog Joanikija, gde isceljenje traže ne samo verujući.

“Oni koji znaju vrednost ovog manastira, koji znaju vrednost šest vekova postojanja ovog manastira istorijski, a još više duhovno oni to prepoznaju”, ističe igumanija manastira Deviča, Mati Anastasija. 

Zvonik dreničkog hrama, koji je takođe obnovljen, oglašava radost što manastir i sestrinstvo opstaju.

“Ne možemo reći da imamo neke probleme direktno ali seča šume, čuje se pucnjava, provokacije kad prolazimo”, kaže sestra Jefimija.

Zbog bezbednosti Deviča, neophodno je da se završe ogradni zidovi ne samo svetinje nadomak Kosovske Mitrovice, već i manastirskih imanja.

Izvor : RTS

Comments

Pročitaj još