• Početna>
  • Vesti>

Meštani Lapljeg Sela blokirali put zbog zagađenja reke

Meštani Lapljeg Sela na kratko su blokirali lokalni put u selu u znak protesta zbog nerešavanja alarmantnog zagađenja reke Gračanke u delu toka kroz ovo mesto.

U cilju pronalaženja glavnih zagađivača i sprečavanja daljeg izlivanja, najverovatnije, opasnih otpadnih voda u tok reke na skupu su najavljene i druge mere. Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović istakao je da će opštine, ukoliko druge nadležne institucije uskoro ne preduzmu ništa, zatvoriti samoinicijativno tu kanalizaciju koja zagađuje reku.

„Prijavili smo policiji, bili smo na sastanku u ministarstvu i hteli zajedničke akcije između inspekcije Gračanice i opštine Priština, ali sve to do sada nije dalo rezultate. Sledeće što ćemo uraditi da bismo sprečili ovu katastrofu koja se dešava u Lapljem Selu i Preocu, ako se ubrzo ne preduzmu potrebne aktivnosti, zatvorićemo tu kanalizaciju samoinicijativno“, istakao je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Predsednik privremenog organa opštine Priština Ljubinko Karadžić istakao je da ovaj problem traje već neko vreme i da meštani treba da veruju obećanjima predsednika opštine Gračanica da će najzad dugoročno biti rešen.

„Ja znam da nije lako rešiti ovaj problem, ali mislim da ćemo sada konačno preduzeti potrebne mere i uz podršku opštine Gračanica rešiti ovaj višegodišnji problem. Kanalizacija dolazi sa teritorije grada Priština tako da moramo naterati i Prištinu da se uključi u rešavanje ovog problema“ bibi.

Ekstremno zagađenje reke u toku kroz Laplje Selo primetno je već nekoliko godina. Meštani koji su i ranije ukazivali na opasnost  od zagađenja zahtevaju hitno rešavanje problema jer strahuju da posledivce mogu biti pogubne po zdravlje ljudi.

U skladu sa mogućnostima nadležne službe u opštini Gračanica su već u toku dana preduzele određene mere na ublažavanju zagađenja reke.

Dugoročno rešenje zagađenje reke je izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, a kako je to pozamašna investicija i od interesa regiona, očekuje se najhitnije uključivanje svih merodavnih i odgovornih i u oblasti očuvanja zaštite životne sredine.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još