• Početna>
  • Vesti>

Svečano otvorena Međunarodna likovna kolonija “Sokolica 2019”

Međunarodna kulturna manifestacija “Sokolica 2019.” svečano je otvorena u petak uveče u novoizgrađenom kompleksu “Rajska banja” u Banjskoj. Predsednica KUD-a “Zvečan” Jelena Đurić ispred organizatora poželela je dobrodošlicu svim učesnicima i izrazila verovanje da će ovaj prostor slikarima biti inspiracija za vredna umetnička dela koja će, rekla je, ostati na ponos Opštini Zvečan.
Ovogodišnji selektori su Irina Černjavski Šantrić i Mišo Vemić, koji su predstavili svoje kolege koji će stvarati narednih sedam dana.

“Mi smo ovde domaći, a pozvala bih Željana Pavića iz Hrvatske, Jelenu Baljevac Ristić iz Pančeva, Vladetu Deletića iz Kostolca, Ratka Jankovića iz Bora, Tanju Medarovu iz Velesa, Kristina Stojčevsku, Miljanu Drašković iz Užica Suzanu Dželatović i Dejana Trajkovića iz Vranja” rekla je Irina i najavila da će u koloniji učestvovati i Đorđe Stanić, Katarina Novaković, Emilija Jordanov, Aleksandra Grozdanović, Ivan Galjak.


Mišo Vemić iz Nikšića kaže da su umetnici zadnji vitezovi koji lutaju ovim svetom sa alatom, starim koliko Homo sapiens. “Sa tim alatom i dalje pokušavamo da izrazimo ono što osećamo, da na ponos nama i vama , ostavimo ovome mestu u amanet, da širimo ljubav između sebe. Verujte da umetnici i te kako znaju da peglaju onaj zgužvani čaršav koji se zove politika . Ja sam česti pohodnik kolonija i družim se sa mnogo umetnika i svi su željni da dođu na Kosovo, braćo Srbi” rekao je Vemić.
Milan Mihajlović, pesnik, direktor Gradske biblioteke “Vuk Karadžić” na početku svog obraćanja rekao je da je umetnost moć, savršenstvo prirode , duhovno zračenje jednog naroda. “Istina, ne hleb, ali svakako vino života. U ime te davno izrečene misli i mudrosti, nadam se da će ona naći potvrdu kroz ovo saborovanje u predivnom ambijentu Rajske banje, ali i kroz pesnilki susret koji je na programu 27. avgusta, noć uoči Velike Gospojine, upravo na ovom mestu” rekao je Mihajlović. Pesnički susreti počinju u 19.30h.
Istakao je da će pored zavičajnih pesnika , na susretima učestvovati i pesnici iz ostalog dela Srbije, i zemalja u regionu.
Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević koji je svečano otvorio manifestaciju pozdravio je sve umetnike i izrazio nadu da će kako je rekao “ova sveta kosmetska zemlja vama dati inspiraciju i da ćete vi to pretočiti u vaša nova umetnička dela”.

Pokrovitelj manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i Opština Zvečan. Radio Kosovska Mitrovica jedan je od medijskih sponzora manifestacije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još