• Početna>
  • Vesti>

Druga grupa dece odlazi na more u organizaciji ansambla”Venac”

Ansambl Venac, kao ustanova Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u saradnji i pokroviteljstvom Mitropolije Crnogorsko-primorske vodi 70 dece sa Kosova i Metohije na letovanje u Crnu Goru, tačnije u Kotor, u periodu od 15-31.08.2019. Ovu humanitarnu akciju pomoći će u prevozu agencija za prevoz iz Gračanice “Kimko” koja će voziti besplatno tj. odrekla se prihoda. Naravno, podrška i pomoć je pristigla i od naše Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske koja je platila deo troškova za gorivo za prevoz.

Venac je dobio poziv da vodi svoju decu iz pet Venčevih Dečijih ansambala na letovanje i Dečiji festival na Cetinju, ali kao direktor samoinicijativno sam donela odluku da priključim decu koja nisu iz Venca a iz socijalnih kategorija su. To su deca iz porodica koja su socijalno ugrožena, deca koja nikad nisu bila na more, ali pre svega prednost su imala deca bez roditelja ili deca sa jednim roditeljem ili deca sa hroničnim oboljenjem.

Pored te dece za letovanje su izabrana i deca koja su članovi pet Dečijih ansambala Venac a koja su iz socijalne kategorije, koja nikada nisu bila na more ili ove godine nisu išla na more, i to su bili uslovi za odabir Venčeve dece za letovanje.

Već mesec dana se radi na organizaciji ovog letovanja i strogo se vodilo računa da se ispoštuju kriterijumi za odabir dece za letovanje.

Selekcija dece je napravljena i žao nam je što je previše dece koja nisu bila na more a koju ne možemo da uvrstimo u spisak.

Letovanje se organizuje u dve grupe, prva grupa će putovati 15.08.2019. a druga 23.08.2019. Obe grupe će brojati po 35 dece i 5 vodiča.

Napravljen je spisak dece za prvu grupu, i proveren, i tu je većina dece koja nisu članovi Venca a iz socijalnih kategorija su. Inače, grupu čine troje dece Petrović iz Gračanice bez roditelja, troje dece Đorđević iz Gračanice iz porodice samohranog roditelja (porodica živi u crkvenoj kući), troje dece Stević iz Gračanice (Romi iz kontejnerskog naselja) koja su takođe iz porodice samohranog roditelja, dvoje dece Stojanović iz Gračanice (teško socijalno ugrožena porodica) i dr.

Uključili smo i troje dece iz porodice Ristić iz sela Bratilovce kod K.Kamenice čiji su roditelji bolesni i starateljstvo nad njima sada ima njihov stric. Ovoj porodici Ristić humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” gradi kuću, a mi letovanjem želimo da doprinesemo bar nekako ovoj porodici. Više o ovoj porodici možete pročitati na ovom linku: http://www.inmedija.net/drustvo-ostali/4225-srbi-za-srbe-bozicna-pomoc-za-ristice-na-kosovu-i-metohiji Ono što ću dodati u vezi ove porodice Ristić je da će deci 15.08. humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” uručiti ključeve kuće koju im je sagradila ova organizacija, a istog dana u večernjim satima Venac ih vodi na more. Čast nam je što će i Venac doneti radost u životu baš ovoj deci.

Takođe, uključili smo i 11 dece iz Orahovca/Metohije, i to decu koja su iz socijalno ugroženih porodica ili deca koja nikad nisu išla na more, ili deca iz porodica koja ove godine nisu mogla da priušte odlazak na more.
Sva ostala deca su deca članovi Venca, sa svojom braćom i sestrama koja nisu članovi Venca (jer nismo želeli da odvajamo braću i sestre) koja nikad nisu bila na more ili koja retko idu na more jer roditelji to ne mogu da im priušte.

Posebnu zahvalnost za organizaciju ove humanitarne akcije dugujemo Episkopu Dioklijskom g. Metodiju i mati Evgeniji iz manastira Zlatica u Podgorici, ali i monahinji Lidiji sa Cetinjskog manastira koja će u saradnji se Kolom srpskih sestara iz Crne Gore spremati hranu našoj deci na letovanju.

Ovakvu vrstu humanitarne akcije Venac ima u planu da i ubuduće sprovodi u saradnji sa Mitropolijom Crnogorsko-primorskom, pa je već u planu da juna 2020 godine isti, ili možda i veći broj dece vodimo na letovanje.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još