• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Nije velika novost da SAD traže međusobno priznanje Beograda i Prištine

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas u Njujorku da je za Srbiju loše što SAD traže međusobno priznanje Beograda i Prištine, ali da to ne predstavlja suštinski veliku novost.

Posle jučerašnjeg razgovora sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom i današnjih sastanaka sa zamenikom Pompeovog pomoćnika Metjuom Palmerom i izvršnim potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom, Vučić je za RTS rekao da su za Srbiju dobre stvari što SAD podržavaju njen evropski put i “ne ulaze u to kako treba da izgleda dogovor” Beograda i Prištine, a da je loše i drugačije nego ranije, ali ne sasvim novo, to što “traže međusobno priznanje” Srbije i Kosova.

“To jeste novo, ali suštinski to nije velika novost, to smo negde i očekivali, ali smo negde pod tepih stavljali zahteve zapadnih sila i trudili se da uživamo u sopstvenim mitovima. To nije potpuno nov stav SAD, oni su 2008. priznali nezavisnost Kosova. Mi tu odluku nećemo da promenimo”, kazao je Vučić.

On je naveo da je na sastancima s američkim zvaničnicima izneo stavove Srbije i da je ponovio da “ne dolazi u obzir mogućnost da Srbi ne dobiju ništa, a da Albanci dobiju sve”.

“Veoma sam zahvalan i Pompeu i Palmeru i Vilsonu. Za mene je bilo važno da mogu da iznesem stavove Srbije. I za pedalj ako pomerimo stav SAD prema Srbiji, mi smo napravili malo čudo. Ja da prodajem maglu i da govorim da će SAD odustati od nezavisnosti Kosova, niti sam neozbiljan, niti neodgovoran, niti ću da dajem lažna obećanja”, rekao je Vučić.

On je kazao da u odnosima Srbije i SAD ima više razumevanja nego prethodnih decenija, ali da to ne znači “da će se dešavati čuda kao što neki očekuju”.

“Za nas je značajno da SAD žele da nas čuju i da neko želi da nas sluša. Ko misli da Srbija koja bi imala loše odnose sa SAD može da bude uspešna, taj mnogo, mnogo greši. Zato ćemo se truditi da dalje unapređujemo odnose sa SAD”, naveo je srpski predsednik.

On je kazao da su svi sastanci koje je imao u Njujorku trajali “po najmanje sat i po” i dodao da je razgovarao “s ljudima koji se u SAD najviše pitaju za odnose Beograda i Prištine, uz (savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona) Boltona”.

Vučić je naveo da veruje da će Kosovo u decembru ukinuti takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, “uz snažniji pritisak SAD”, i dodao da se to neće ranije dogoditi zbog izbora na Kosovu. On je ranije danas izjavio da će pregovori s Prištinom u najboljem slučaju biti nastavljeni u decembru i ponovio da je dobio podršku od SAD za ukidanje kosovskih taksi.

“Pre svega mislim da oni do kraja novembra neće ukidati takse. Glasove među Albancima na Kosovu dobijaju oni koji govore najgore o Srbiji i predsedniku Srbije, neretko i o srpskom narodu, tako da je iluzorno očekivati da bilo ko od njih traži nešto što je vrlo racionalno, da se ukinu takse koje su anticivilizacijska mera”, rekao je Vučić.

Upitan o mogućem uključivanju SAD u dijalog Beograda i Prištine, Vučić je rekao da neće biti promene formata pregovora pod okriljem EU, da se Unija i ranije konsultovala sa SAD, ali da Vašington svakako ima najveći uticaj na kosovsko rukovodstvo.

“Ako mislite da bilo ko može da utiče na Prištinu na bilo koji način, a da nisu Amerikanci, onda se mi svi grdno varamo. Vidite da su odnosi Evrope i SAD zategnuti, ali mislim da će se zapadne sile dogovoriti oko toga u kom pravcu da vode krizu u odnosima Beograda i Prištine”, kazao je.

Vučić je ponovio da situacija nije laka za Srbiju, već “veoma teška” i dodao da će srpske vlasti “nastaviti da štite svoju zemlju i srpski narod na Kosovu”.

“Spremni smo na razgovore s (kosovskim) Albancima, jer ćemo time da predupredimo svaku eventualnu destabilizaciju prilika. Moramo da znamo šta je realno, da vodimo pametnu, mudru, promišljenu politiku, da znamo šta treba da uradimo da bismo sačuvali mir, ali i da bi naša ekonomija mogla da napreduje”, dodao je predsednik Srbije.

Posle sinoćnjeg sastanka s Pompeom, Vučić je izjavio da Srbija nesumnjivo ima podršku SAD za ukidanje kosovskih taksi, dok je Stejt department saopštio da je šef američke diplomatije poručio predsedniku Srbije da SAD ohrabruju Srbiju da se fokusira na članstvo u EU i da obnovi dijalog sa Kosovom.

“Sekretar Pompeo je ohrabrio Srbiju da se fokusira na taj strateški cilj ubrzanim sprovođenjem reformi i da obnovi dijalog sa Kosovom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji vodi međusobnom priznanju”, naveo je Stejt department.

Izvor: Beta

Comments

Pročitaj još