• Početna>
  • Vesti>

Raspuštena Skupština Kosova, ide se na parlamentarne izbore

Šesti saziv Skupštine Kosova raspušten je većinom glasova poslanika. Za predlog raspuštanja skupštine glasao je ukupno 91 poslanik, 89 glasova je bilo za raspuštanje, 1 protiv i 2 uzdržana glasa. Poslanici Srpske liste nisu učestvovali na sednici.

Kosovo će nakon raspuštanja skupštine ići na nove parlamentarne izbore. Odluka o raspuštanju Skupštine doneta je nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja. Haradinaj je izabran za premijera Kosova 9. septembra 2017. godine.

Pre glasanja, poslanicima se obratio šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova, koji je rekao da će vlada PAN ostati poznata po najvećem broju zamenika ministara i savetnika, i po tome što je prognala strane državljane.

,,Tokom mandata nismo dobili liberalizaciju viza i nismo pristupili Interpolu, a obeležili su i skandali ministara, a predsednik je zaposlio špijuna iz Srbije. Tako da možemo da kažemo da je PAN bio kulminacija nepotizma”, naveo je Avdulah Hoti.

On je rekao da se tokom dve godine u skupštini nije razgovaralo o ekonomiji i obrazovanju. 

,,Skupština je usvojila 30 odsto agende, i to uz dobru volju opozicije. Dijalog sa Srbijom je vođen bez legitimiteta, i predsednik je prešao svoja ovlašćenja. Imalo je i napredaka, kao transformacija KBS i zakon o Trepči, i to je urađeno zbog dobre volje opozicije”, dodao je Hoti.

Predsednik parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići je rekao da njegova grupa nije za debatu u parlamentu i zatražio je da se odmah glasa o raspuštanju parlamenta. 

,,Možemo da debatujemo i pričamo, ali to će ličiti na predizbornu kampanju, mi smo da se glasa za raspuštanje skupštine“, rekao je Krasnići.

Predsednici parlamentarnih grupa Samoopredeljenje, Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske partije, NISMA, 6+, su se izjasnili da bi najbolje bilo da se odmah glasa, a da se debata ostavi za predizbornu kampanju.

Na današnjoj sednici usvojen je i Zakon IPA finansiranju Evropske unije sa 101 glasom „Za“.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još