Arlov i Ostojić u poseti srpskoj deci u Grčkoj

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov i načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić borave u trodnevnoj poseti mališanima iz Republike Srpske i Kosova i Metohije koji od 12. avgusta letuju u Pravoslavnom odmaralištu “Sveti Andrej” kod Atine.

Zajedno  30 dece iz Han Pijeska Republika Srpska i 76 dece sa Kosova i Metohije (Gračanica, Štrpce, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok) zahvaljujući grčkom donatoru i prijatelju srpskog naroda Nikolasu Čanopulosu, Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije letuju u Grčkoj.

Deca iz Republike Srpske otišla su zahvaljujući Odboru za pomoć Kosovu i Metohijiji iz Republike Srpske i našem velikom projektu”Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” koja borave  od 12 do 24.avgusta na ljetovanju u Grčkoj. Njihove porodice u proteklim godinama bile du donaćini deci sa Kosova i Metohije.

“Došli smo u posjetu djeci da ih obiđemo i zahvalimo grčkom dobrotvoru za divan human gest za mališane iz Republike Srpske,  a najviše za mališane sa KiM da zaborave na sve životne probleme koje doživljavaju na Kosmetu.Velika je ovo patriotska humanost pravoskavnih naroda. To moramo poštovati i podržavati rekao je Arlov. Djeca se osjećaju odlično i to je najvažnije. Kupanje u moru i bazenu, razne sportske i druge aktivnosti, obilazak Atine. Došli smo jutros u posjetu pravo vrijemeu 8 časova na podizanje Zastave Grčke, Republike Srpske i Srbije koje se podižu uz tri himne navedenih država. Ako se ovaj projekat nastavi u narednim godinama uvrstićemo iz drugih lokalnih zajednica Srpske čije su porodice primale proteklih godina djecu sa Kosova i Metohije u našem projektu” rekao je Arlov.

Grčkom donatoru biće uručenbi poikloni.

“Očekujemo sutra da će nam se pridružiti i grčki heroj Marinis Rikudis koji je kao kspetan broda NATO snaga 1999.godine odbio da bombarduje Srbiju. Ako budemo u prilici njemu ćemo uručiti maketu manastira Gračanica i majice sa njegovim likom koje je prioremio Han Pijesak . To je najmanje što možemo učiniti za tu patritsku ljudsku veličinu koju je iskazao Rikudis Mikolasa Marinosa upoznaćemo i sa drugim velikim projektom našeg Odbora izgradnja Dnevnog centra “Podrzi me- 9 jsnuar” u Kodovskoj Mitrovici za 139 djece sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji rekao je Arlov.Djeca se vraćaju u Republiku Srpsku i Kosovo i Metohiju u subotu 24.avgusta. Djecu iz Han Pijeska očekuje put id 1 400 km ali i nezaboravno ljetovanje i druženje sa vršnjacima sa Kosova i Metohije”rekao je Arlov.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Comments

Pročitaj još