• Početna>
  • Vesti>

Treći godišnji simpozijum za novinare s Kosova održan u Ohridu u organizaciji OEBS-a


Treći godišnji simpozijum stažiranja u medijima koji za novinare sa Kosova organizuje OEBS misija na Kosovu, održan je u Ohridu u Severnoj Makedoniji. O sadašnjoj i budućoj strukturi programa stažiranja govorio je šef odseka za medija OEBS-a na Kosovu Dane Koruga.
“Sa ovim trećim godišnjim okupljanjem nastojali smo da okupimo našu sve veću grupu stažista u medijima iz različitih kosovskih zajednica. Program stažiranja ih je angažovao kako u međusobnoj razmeni i saradnji, tako i sa predstavnicima medijskih kuća, medijskih institucija i našim ključnim akterima – uvaženim novinarima i medijskim profesionalcima” rekao je Koruga u izjavi za program Radija Kosovska Mitrovica.Na temu “Uloga medija u promovisanju etičkog, transparentnog i na činjenicama zasnovanog novinarstva” govorili su medijski profesionalci sa Kosova, Imer Muškolaj, predsedavajući Saveta za štampu, direktorke Kontakt plus radija i Radija Kosovska Mitrovica Mirjana Milutinović i  Maja Fićović, Rabiša Muhadžiri glavna urednica RTK za manjinske zajednice, Zikerja Šabani, vlasnik informativnog portala “Infokusi” i Marija Stanojković ispred RTK2.

Razmenjena su iskustva na temu održivog i stručnog usavršavanja stažista u medijima, među kojima su Branka Milenković i Maja Živković iz RTV Puls,  Aleksandra Dogandžić RTK2, Aljma Badžaku TV Klan Kosova, Drenuš Madžuni, Kiha ditore, Filip Vučković, Radio Kosovska Mitrovica, Filip Radojević, RTV Mir, Ćendresa Belagoši TV Klan Koosva, Urim Isma novinar, Aljbioneta Ademi i Arjeta Šabani  iz Gazete ekspres i Halil Beriša novinar Infokusi.
Medijski profesionalci i stažisti trogodišnjeg programa razgovarali su o ulozi budućih novinara u povećanju transparentnosti i odgovornosti javnih institucija, ali i proširenju programa, umrežavanju medija i saradnji među zajednicama.
“Naša misija je vođena pretpostavkom da mreža kolega iz zajedničke profesije nosi sa sobom prednost stalne međusobne komunikacije bilo ona neformalna ili bilateralna ili kroz formalne događaje OEBS-a. Već smo videli da su neki od ovih napora urodili plodom jer su se mnogi naši stažisti profesionalno povezali kako jedni sa drugima tako i sa raznovrsnom grupom novinara koje su bili u mogućnosti da upoznaju preko naših programa. Zamislili smo da se ovaj program nastavi i ubuduće sa većim angažmanom i saradnjom rukovodstva dva novinarska udruženja kao jednim od budućih ciljeva programa stažiranja” istakao je  šef odseka za medije pri OEBS misiji na Kosovu Dane Koruga.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još