Novi računari za školu u Gračanici

Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici uručeno je 16 računara. Reč je o donaciji Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Kancelarije za KiM i firme “Komtrejd”.Računari će služiti za digitalizaciju rada škole – eDnevnik, eUpis, Jedinstveni informacioni sistem prosvete, digitalne učionice, čime će i u Gračanici đaci i nastavnici imati isti kvalitet nastave i usluge elektronske uprave kao sve druge škole u Srbiji.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu doc. dr Mihailo Jovanović i predstavnik za javni sektor kompanije Comtrade, Miroslav Veličković danas su posetili Medicinsku školu Priština – Gračanica u Gračanici i tom prilikom direktoru škole, Miodragu Živiću uručili šesnaest računara – donaciju školi.
Donacijom i instalacijom računarske opreme u Srednjoj medicinskoj školi u Gračanici đaci i nastavnici će od 1. septembra moći da koriste sisteme digitalizacije prosvete i elektronske uprave (elektronski dnevnik, Jedinstveni informacioni sistem prosvete, eUpis, digitalna nastava) na isti način kao i đaci i nastavnici u bilo kom drugom delu Srbije.
„Posle uvođenja POS terminala u opštinama Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan kojim smo omogućili plaćanje administrativnih taksi karticama na šalterima opština, Kancelarija za IT i eUpravu nastavlja da našim građanima na Kosovu i Metohiji omogućava sve usluge elektronske uprave koje su dostupne širom Republike Srbije”, izjavio je Jovanović.
Jovanović je dodao da je primenom elektronske evidencije, zahvaljujući sistemu elektronskog dnevnika, vreme koje nastavnici troše na administraciju smanjeno za više od 50 odsto, izostanci đaka su smanjni za gotovo 60%, dok su digitalne kompetencije nastavnika podignute na viši nivo.
„ Uprkos brojnim iskušenjima i svakodnevnim problemima kojima smo izloženi današnji događaj i pomoć Medicinskoj školi predstavlja potvrdu koliki se napori ulažu da naša deca ni u čemu ne zaostaju za svojim drugarima širom Srbije. Mi sa institucionalnog nivoa ulažemo maksimalne napore da deci obezbedimo savremene uslove školovanja i u tom smislu očekujem skori završetak Srednjoškolskog centra koji smo započeli i koji će rešiti prostorne probleme naših srednjoškolaca koji je prisutan već 20 godina. S druge strane uz naše zalaganje i pomoć Vlade Republike Srbije ova deca koja ovde opstaju i ostaju dobijaju i dobiće savremene nastavne programe i aktivnosti i tehničku podršku. Na nama je da im stvaramo uslove na njima je da uče i obrazuju se i ovo je prilika da svim školarcima poželim uspešnu novu školsku godinu koja uskoro počinje a Kancelariji za Kosovo i Metohiju zahvalim na podršci i brizi za sve nas ovde“, izjavio je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.
Podržavajući inicijativu Kancelarije za IT i eUpravu da sve usluge eUprave budu dostupne u celoj Srbiji, kompanija Comtrade donirala je računare.
Sistem elektronskog dnevnika, koji je obavezan za sve škole u Srbiji od ove školske godine, omogućava nastavnicima potpuno elektronsku evidenciju o rezultatima i uspesima đaka, a roditeljima mogućnost da putem interneta imaju u uvid i ocene svoje dece. I sami đaci zahvaljujući elektronskom dnevniku će biti u prilici da budu objektivnije ocenjivani jer nastavnici mogu da vide samo ocene đaka iz sopstvenog predmeta.
Takođe, zahvaljujući računarskoj opremi Srednja medicinska škola će od naredne godine moći da koristi i Jedinstveni informacioni sistem prosvete sa čijim razvojem je krenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu, a koji će obezbediti potpunu digitalnu transformaciju sistema prosvete. Kao prvi korak u implementaciji JISP, ove godine je već pušten sistem eUpis zahvaljujući kojem je ove godine elektronski upisano 65.541 đaka u prvi razred osnovne škole, 51.571 učenik u srednju školu i preko 3600 studenata na fakultete Univerziteta u Beogradu čime je građanima ušteđeno skoro 200.000 sati u pribavljanju papirnih dokumenata izvoda iz matične knjige rođenih i potvrde o prebivalištu.
Sa preko 1000 klijenata i poslovnim centrima u 17 zemalja sveta, Comtrade je danas poznato ime na globalnoj sceni i najveća IT kompanija u Jugoistočnoj Evropi. Svesni važnosti računarske pismenosti i savremenog pristupa učenju, u Comtrade -u su još pre deset godina pokrenuli prvo Visoku a zatim i Srednju školu za IT. „Sigurni smo da će najvredniji učenici uz pomoć tehnologije lakše slediti svoje snove i brže pronaći svoj profesionalni put“, izjavio je predstavnik Comtrade-a Miroslav Veličković.

Izvor :RTS, RTV Gracanica

Comments

Pročitaj još