Niko ne odgovara za ubijene srpske novinare na KiM

Srpska koordinacija udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenihizdala je saopštenje u kome podseća javnost da su 21. avgusta 1998. godine, novinari Đuro Slavuj i Ranko Peranić ” kidnapovani od strane naoružanih pripadnika terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, na putu Velika Hoča – Zočište, kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači, da urade prilog o povratku otetih monaha u taj manastir.

“Sudbina novinara Radio Prištine nije rasvetljena ni danas, a tužilac ”EULEKS-a” je odluku o obustavljanju istrage, zbog navodnog nedostatka dokaza, supruzi Ranka Peranića, uručio novembra 2017. godine. Nema podataka da je u vezi ovih zločina iko saslušavan, čak ni po komandnoj odgovornosti, iako su imena ”komandno odgovornih” pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova u zoni otmice – javna tajna” stoji u saopštenju.


Iz Koordinacije dalje podsećaju da je Spomen-ploča, koju je na mestu otmice postavilo Udruženje novinara Srbije, do sada j sedam puta uništavana, što kako navode, ukazuje na odsustvo elementarnog poštovanja srpskih žrtava od strane albanskog društva na Kosovu i Metohiji.

” Srpska koordinacija sa ogorčenjem konstatuje da u zločinim tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, nisu bili pošteđeni ni poslenici javne reči, ukoliko su bili Srbi ili nealbanci. O tome, pored otmice Đura Slavuja i Ranka Peranića, svedoče i otmice i ubistva Ljubomira Kneževića, novinara ”Jedinstva”, Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca, Marjana Melonašija, novinara srpske redakcije Radio Kosova, Momira Stokuće, foto-reportera saradnika ”Politike”… Niko za zločine počinjene nad srpskim novinarima na Kosovu i Metohiji, nije odgovarao, niti je protiv bilo koga podignuta optužnica” navodi se u daljem tekstu.
Na kraju saopštenja, Srpska koordinacija poziva nadležne pravosudne vlasti da “prekinu ovu necivilizovanu praksu nekažnjavanja zločina počinjenih nad Srbima na Kosovu i Metohiji.”

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Comments

Pročitaj još