• Početna>
  • Vesti>

“Kraljevina Srbija” pomogla Srbe na Kosovu i Metohiji

Udruženje “Kraljevina Srbija”, najveća nevladina organizacija u zemlji, koja radi pod pokroviteljstvom NjKV Prestolonaslednika Aleksandra, deseti put je bilo u humanitarnoj misiji na Kosovu i Metohiji.

Delegacija je 17, 18. i 19. avgusta 2019. Posetila najveće svetinje južne srpske pokrajine i dopremila pomoć našem narodu koji u teškim uslovima živi u enklavama.

Za vrlo kratko vreme, uz ogromnu pomoć i veliku podršku Fondacije Princeze Katarine i Lajflajn Čikago, obezbeđen je novi kontigent pomoći. Nastavljena je odlična saradnja sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, bez čije pomoći ne bi mogla da se realizuje ova humanitarna misija.

Ova aktivnost realizovana je i uz asistenciju humanitarne organizacije “Kosovsko Pomoravlje“.

Humanitarna pomoć, koju je dobilo 5 socijalno najugroženijih porodica – Kazić iz Orahovca, Stojković iz Parteša, Simić iz Pasjana, kao i porodice Andjelković i Simić iz Budriga, sastoji se od neophodne bele tehnike, prehrambenih i kućnih proizvoda, te školskog pribora i igračaka za 16-oro dece iz ovih porodica.

U delegaciji uvek budu novi ljudi koji nisu imali priliku da dožive južnu pokrajinu. Nakon puta, nakon dodira sa vekovima, verom, istorijom, kulturom i tradicijom našeg naroda, oni postaju brana njegovom nestajanju iz naše kolektivne svesti, gde je prisutno više od šest vekova – Dok je tamo, živeće i nada!

Delegacija je posetila manastire Gorioč kod Istoka, Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, svetinje Velike Hoče, Svete Arhangele, Bogorodicu Ljevišku, hram Svetog Đorđa, Bogosloviju i grad Prizren, manastire Draganac, Gračanicu i Banjsku, kao i Kosovsku Mitrovicu.

Izvor: RTV, Udruženje Kraljevina Srbija

Comments

Pročitaj još