Vučić danas sa Pompeom u Njujorku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Njujorku.

Očekuje se da će glavna tema razgovora Aleksandra Vučića i Majka Pompea biti situacija na Kosovu i Metohiji.

Vučić će u Njujorku prisustvovati sednici Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku, a predviđeno je da se sastane i sa generalni sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom. 

Prištinski mediji preneli su da će do ovog susreta doći, i da će tema biti Kosovo, ali i da je moguće da će Vučiću biti izložen plan, zbog čega će “Priština morati da bude spremna za kompromis”, prenosi Sputnjik.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ovaj susret, ukoliko je u vezi sa američkim pokušajem da se animiraju Albanci da se vrate za sto, za nas dobra vest.

“Ovaj susret će imati smisla jedino ako američka strana izrazi spremnost da izvrši pritisak na Albance. Nema sumnje da je Amerika dominantan faktor na Kosovu kada je reč o uticaju na Prištinu i, ako ovaj poziv predsedniku Vučiću nagoveštava njihovu spremnost da se ozbiljnije uključe u kosovski pregovarački proces, tako što bi konačno Albance privoleli razumu, onda bi bilo rezultata. Odnosno, trebalo bi primorati Albance da počnu uistinu da pregovaraju i da se drže onoga što je dogovoreno”, kaže on za Sputnjik.

“Ipak, verujem da Amerika, ako je pokazala spremnost da se angažuje, razume da sve može da ima pozitivne rezultate, jedino ako se u sledećoj fazi izvrši ozbiljan pritisak na Prištinu”, zaključuje Anđelković.

Kako je objavljeno na sajtu američkog državnog sekretara — Pompeo u Njujork odlazi na sednicu UN posvećenu debati o izazovima za mir i bezbednost na Bliskom istoku, kao i o američkoj podršci za multilateralna rešenja.

Susretu Vučića i Pompea prethodilo je upozorenje zemalja Kvinte upućeno i Beogradu i Prištini, u kome se traži da se obustavi kampanja Beograda za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, i da Albanci povuku takse, kao i da obe strane obnove dijalog što pre, podseža Sputnjik.

Osim Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, potpisnik ovog saopštenja je i Amerika. S druge strane, iako je američka ambasada u Srbiji više puta demantovala da postoji plan Donalda Trampa za rešenje kosovske situacije, to nikada nije uradio sam Tramp. Takođe, ni priča da Tramp podržava ideju o podeli Kosova nikada nije iz njegovog kabineta zvanično demantovana.

Pre nekoliko dana šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da SAD neće preuzeti vođenje dijaloga između Beograda i Prištine, ali da se trude da pronađu dobitnu kombinaciju za kompromis. “Dijalog će nastaviti da vodi EU, ali SAD žele da pronađu kompromisno rešenje za KiM i da to iskoriste za svoje predstojeće predsedničke izbore”, rekao je Dačić.

On nije dao odgovor na pitanje da li SAD podržavaju podelu Kosova, i napomenuo je da je dva puta razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džonom Boltonom i da se oni nikada nisu izjašnjavali da li će da podrže podelu ili imaju neki drugi koncept.

Nije tajna da deo američke administracije, pogotovo ljudi iz najbližeg okruženja predsednika Trampa, pokušava da vrati u igru razgraničenje, odnosno podelu teritorija, kao moguće konačno rešenje za kosovsko pitanje.

Za ovakav rasplet višedecenijskog konflikta i stavljanje tačke na kosovsku traumu posebno je zainteresovan jedan od najbližih saradnika prvog čoveka SAD, njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Izvor Sputnjik/B92

Comments

Pročitaj još