• Početna>
  • Vesti>

U četvrtak glasanje za raspuštanje kosovskog parlamenta

Vanredna sednica kosovskog parlamenta, na kojoj će biti odlučivano o raspuštanju tog najvišeg zakonodavnog tela, zakazana je za četvrtak, 22. avgust.

Za raspuštanje parlamenta potrebna je dvotrećinska većina, odnosno najmanje 80 od ukupno 120 poslaničkih glasova.

Prema pisanju prištinske “Gazete Ekspres”, koja se poziva na tumačenje stručnjaka, ako glasanje za raspuštanje parlamenta ne uspe u prvom glasanju, trebalo bi sazvati novo zasedanje, jer se o ovoj tački ne može glasati više puta na istoj sednici.

Nakon što je vladajuća PAN koalicija, čija je okosnica DPK Kadri Veseljija, odbila zahtev predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija da se aktuelna situacija prevaziđe izborom novog mandatara, sve parlamentarne stranke zatražile su raspuštanje skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Da bi vanredna sednica kosovskog parlamenta u četvrtak bila uspešna, na sednici je potrebno prisustvo najmanje 80 poslanika i svi oni moraju glasati da parlament bude raspušten.

Stručnjak za politička pitanja Ramush Tahiri u izjavi za “Ekspres” kaže da u slučaju neuspeha glasanja u prvom pokušaju, treba sazvati novu sednicu, jer se o toj tački dnevnog reda ne može glasati više puta na istoj sednici.

Prethodno je potrebno da predsednik parlamenta utvrdi kvorum od dve trećine poslanika, od 80.

“Ako u sali u četvrtak ne bude 80 poslanika, sednica parlamenta se odlaže”, jasan je Tahiri.

Artan Murati, iz Demokratskog instituta Kosova, međutim za prištinski “Zeri” kaže da je pre vanredne sednice parlamenta, na kojoj bi trebalo da se odlučuje o njegovom raspuštanju, trebalo zatražiti tumačenje Ustavnog suda.

Prema njegovom mišljenju, ako za raspuštanje parlamenta ne bi glasalo 80 poslanika, bila bi stvorena nova situacija jer, kako kaže, ne postoji propis koji bi dozvolio odmah drugi krug izjašnjavanja.

Stoga smatra da je tumačenje ustavnog suda neophodno o tome šta dalje, ako u prvom glasanju odluka o raspuštanju parlamenta ne bude doneta.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još