• Početna>
  • Vesti>

Petković posetio decu sa KiM i RS koja letuju u Grčkoj

Grupu od 106 dece sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske, koja do 25. avgusta borave u letnjem Kampu svetog Andreja kod Atine, danas su posetili pomoćnici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i Slađana Marković Stojanović. 

Petković je rekao da su dečja sreća u očima i osmesi na licima najbolji pokazatelj da smo bar na trenutak uspeli da veselim bojama obojimo veoma tešku i sumornu realnost naše dece koja žive na KiM. 

“Život na KiM nimalo nije jednostavan, to najbolje znaju naša deca koja su u ovom divnom letnjem Kampu svetog Andreja pokraj Atine. Oni su pravi mali heroji zato što žive u gotovo nemogućim uslovima, gde Priština i dalje drži takse od sto odsto, gde pokušava da nam otima istoriju i naše srednjovekovne spomenike, gde zabranjuju srpska dokumenta, gde nastoje da onemoguće dotok osnovnih životnih namirnica na prostor KiM”, rekao je Petković. 

Sve to, kako je istakao, pokazuje sa kakvim problemima se suočava srpski narod na KiM, a država Srbija, s druge strane, čini sve iz dana u dan da omogući bolji život našem narodu, ne samo kada je reč o njihovoj bezbednosti, već i kada je reč o ekonomskom standardu, s obzirom da je posle mnogo decenija pokrenut veliki investicioni plan obnove srpskih sredina.

“Jedan segment rada Kancelarije za KiM jeste i ovaj kome prisustvujemo. Doveli smo našu decu sa KiM i iz RS da u slobodi i prijateljstvu razvijaju nova poznanstva i grade svoju sreću. Posebno bih zahvalio gradu Atini i našoj ambasadi u Atini, kao i gospodinu Nikolaosu Camopulosu i gospođi Mileni Žikić koji su pomogli da se realizuje ovaj projekat”, rekao je Petković.

On je izrazio nadu da će ovo postati tradicionalan projekat koji će moći da se realizuje i narednih godina. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je boravak dece u kampu organizovala u saradnji sa gradom Atinom i grčkim donatorima. U Nea Makri kod Atine, inače, boravi 76 dece, starosti od 12 do 14 godina, iz svih delova KiM, a sa njima su vršnjaci iz Han Pijeska u Republici Srpskoj.

Za decu su, osim sportskih i zabavnih aktivnosti u kampu, organizovani obilasci kulturno-istorijskih spomenika, kao i prisustvo košarkaškom turniru Akropolis kupa.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još