• Početna>
  • Vesti>

Vučić na otvaranju “Miloša Velikog”: Sedamdeset godina sanjali smo ovaj san

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na ceremoniji otvaranja deonice auto-puta “Miloš Veliki”, da taj auto-put pokazuje novi nivo kvaliteta života građana Srbije. Počinje se sa pripremom dokumentacije za Šumadijski auto-put koji će nositi ime “Vožd Karađorđe”, poručio je predsednik.

Vučić je, tokom obraćanja kod petlje Ljig gde je svečano pušten u saobraćaj novi auto-put “Miloš Veliki”, rekao da je ovo veliki dan za Srbiju.

“Sedamdeset godina sanjali smo ovaj san, 70 godina čekali ovaj dan, 70 godina i malo više i malo duže. I zato sam zahvalan svima vama kojima nije bilo teško da po ovom vrelom danu dođete u Ljig da zajedno obeležimo otvaranje auto-puta, koji nosi ime po Milošu Obrenoviću”, rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio svima koji se, kako kaže, raduju uspesima Srbije.

“Hoću da se radujem svima koji se raduju napretku Srbije, koji želite da bude uspešnija. Koji uvek imate dovoljno razloga da budete uz svoju otadžbinu. Hvala vama koji ste radili pod najtežim uslovima, borili se sa tunelima, i brojnim mukama izlazili na kraj. Hvala svim građanima Srbije koji Srbiju vole više od svega”, naglasio je Vučić.

Podsetio je da smo od zemlje na ivici bankrotstva došli do zemlje koja ima najviše investicija proporcinalno broju stanovnika.

“Postali smo bolji deo sveta, među najboljima u mnogo čemu”, naglasio je predsednik.

“Odgovorna, a ne politika kula i gradova” 

Najavio je povećanje plata, penzija i kvaliteta života, ukazavši da novi auto-put predstavlja novi nivo standarda života za građane. Plate će za tri meseca biti preko 500 evra mesečno, rekao je Vučić. 

Podsetivši na brojne probleme tokom izgradnje auto-puta, među kojima je izdvojio stari hrast koji se nalazio na trasi, predsednik je poručio da će novi auto-put biti “hrast budućnosti”, jer će to da dovede fabrike u Ivanjicu, Lajkovac, Obrenovac.

Bilo je, dodao je, mnogo teških odluka koje su građani morali da donesu, ali su imali poverenje u politiku koja nije obećavala kule i gradove, već je bila odgovorna.

Auto-put samo do Požege košta više od milijardu i sto evra i biće napravljen našim novcem a ne koncesijama, istakao je predsednik.

“Hoćemo da ubrzano menjamo Srbiju”

Govoreći o novom investicionom planu, predsednik je rekao da hoćemo da ubrzano menjamo Srbiju.

Vučić je naveo da je upravo zato doneta odluka da se u svakoj opštini završi sve oko snabdevanja vodom, kanalizacijom…

“Sramota je da Srbija to nema rešeno u 21. veku”, primetio je predsednik.

Najavio je i ulaganje gotovo milijardu evra u 5.000 kilometara puteva u naredne četiri godine.

Uradili bi i više, novca ima, rekao je Vučić, ali nema firmi, varilaca, tesara.

Poruka kineskom predsedniku

Posebno je naglasio da su uspesi postignuti zajedno sa kineskim prijateljima, koje predvodi predsednik Si Đinping.

“Sve što su obećali, sve su uradili i to na način na koji smo ih molili”, istakao je Vučić.

Ambasadorku Čen Bo i predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislava Nikolića zamolio je da prenesu poruku Si Đinpingu da je Srbija čelični prijatelj Narodne Republike Kine.

“Čekamo vas predsedniče da vas ugostimo kako vas niko u svetu nije ugostio”, poručio je Vučić.

Napomenuo je da danas sigurno ne možemo da preteramo da opišemo značaj onog čemu prisustvujemo.

Osvrnuvši se na istorijsku ulogu Miloša Obrenovića, predsednik je napomenuo da se sada ne otvara samo auto-put sa njegovim imenom, već se ponavljaju sve lekcije kojima nas je knez naučio.

“Imamo put knjaže, imamo slobodu. Spojili smo to, jer jedno bez drugog ne ide”, rekao je predsednik.

Danas je važno, dodao je Vučić, da zamoli vredne Srbe da razmotre mogućnost povratka u Srbiju”.

“Razmislite, Srbija je vaša otadžbina, dolazi vreme povratka u Srbiju, pomoćićemo na svaki način”, poručio je predsednik.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još