• Početna>
  • Vesti>

“Za rešavanje sudbine nestalih neophodno veće angažovanje”

Komisija kosovske Vlade za nestala lica, održala je sastanak posvećen obeležavanju Dana nestalih lica. Članovi komisije su zatražili veće angažovanje i intenzivniju regionalnu saradnju vlada zemalja Zapadnog Balkana, u cilju rasvetljavanja sudbine nestalih.

Povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, Komisija kosovske Vlade za nestala lica oformila je organizacioni odbor za obeležavanje ovog dana.

“Cilj je da se aktuelizuje pitanje nestalih osoba, jer je prošlo 20 godina, tu neizvesnost porodice teško podnose. One očekuju da mi damo signal, da nećemo prestati da tražimo nestale osobe, a od institucija i Vlada na čitavom Zapadnom Balkanu očekuju veće angažovanje“, poručio je Prenk Đetaj.

Uoči obeležavanja dana nestalih širom Kosova biće organizovane brojne aktivnosti. Članovi srpskih udruženja okupiće se i u Gračanici.

“Mi smo planirali da 27. avgusta, resorni Centar za nestala lica održi skup u Emeraldu, kome će prisustvovati porodice nestalih, pozvaćemo oko 100 multietničkih porodica i mnoge relevantne institucije i pojedince koji treba da rade na rasvetljavanju sudbine nestalih. Prošle godine u ovo vreme oni su nam dali obećanje, imamo 8 tačaka gde su se obavezali da će raditi na rasvetljavanju sudbine raseljenih, da će ispuniti te svoje zadatke, međutim niko ništa nije uradio do danas i mi ćemo 27. nastojati da kažu članovima porodica zašto to nisu uradili”, kaže Milorad Trifunović, koordinator Resornog centra za nestala lica i koordinator srpskih udruženja za nestala lica.

Iz instituta sudske medicine kažu da je ove godine obavljena pretraga 19 lokacija. Pronađeni su ostaci 9 osoba, među kojima su i posmrtni ostaci osoba pronađenih u Nerodimlju, koji ne pripadaju nestalim licima, poručio je dr Naim Luka.

“Obavili smo iskopavanja i utvrđivanje identiteta, realizovanih uglavnom na osnovu stručnih domaćih kapaciteta. Zaključak je da Institut sudske medicine ima dovoljno kapaciteta za preuzimanje potpune odgovornost za pitanje nestalih lica, sa aspekta sudske medicine”, poručio je dr Naim Luka.

Iz sudske medicine apelovali su da je Intenzivnija saradnja sa porodicama neophodna kako bi se postigli rezultati u rasvetljavanju sudbine nestalih, poručuju predstavnici Instituta sudske medicine, dok predstavnici komisije smatraju da članovima ovih porodica treba povećati penzije.

“Da li će trajati ovo povećanje penzija porodicama nestalih lica ili će ovako ostati pa ćemo, kao i do sada biti i bez dece i siromašni”, upitala je Nusrete Kumnova, član komisije za nestala lica.

Savetnik kosovskog premijera u ostavci Jahja Luka, poručio je da je Vlada uradila svoj posao i da je sada na Skupštini da usvoji predloge.

“Ne verujem da Skupština Kosova, bez obzira u kakvom će sastavu biti i ko će predvoditi buduću vladu, neće usvojiti ovaj zakon, ali pre usvajanja novog zakona u Skupštini, uz predložene izmene, neće biti povećanja”, rekao je Luka.

Na Kosovu se još uvek traga za 1647 osoba, a u cilju rasvetljavanja njihove sudbine neophodna je veća saradnja institucija, poručeno je na sednici Vladine komisije za nestala lica.

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2


Comments

Pročitaj još