Na Kosovu nema svinjske kuge

O virusu afričke svinjske kuge, čiji su  primeri zabeleženi  na farmama u Srbiji, dosta se govori poslednjih dana. Iako na Kosovu nema zabeleženih slučajeva, kosovska  Agencija  za veterinu i hranu preduzima preventivne mere.

Virus afričke svinjske kuge prenosi se sa divljih svinja na domaće, ali ga mogu preneti krpelji i drugi insekti. Ukoliko se ova bolest pojavi, farmeri su dužni da je prijave veterinaru. Period inkubacije traje od 2 do 10 dana, a smrtnost je velika, oko 100%. Na prisustvo ovog virusa kod životinja ukazuje povišena temperatura i crvenilo kože, što je uočljivo kod svinja koje imaju svetliju kožu.

“Farmerima bih preporučio da ovih dana, kad se slučaj pojavio u Srbiji, to ne znači da se neće pojaviti i ovde kod nas. Trenutno ovde, na Kosovu, nemamo registrovanih slučajeva, do sada nemamo ni jednu informaciju sa gazdinstva ili farme, jer stalno imamo kontakte i sa lovcima koji mogu da nas obaveste o nekom uginuću u prirodi. Sad je veliko pomeranje ljudi, tako da bi se i neki leševi koji bi mogli da se nađu u prirodi mogli bismo da imamo informaciju o tim leševima, međutim do sada nemamo informaciju o nekoj uginuloj životinji. Ukoliko bi se na nekoj farmi pojavio veliki broj uginuća to bi bio znak da mi odemo i uzmemo uginule životinje da uradimo obdukciju kod nas u laboratoriji”, kaže šef zdravstvene zaštite životinja u kosovskoj Agenciji za veterinu i hranu Bafti Murati.

Veterinari redovno obilaze farmere. Žarko Aritonović iz Gračanice trenutno ima devet svinja i 27 prasića. Svinje uzgaja na zatvorenom i ne strahuje od ove bolesti.

“Što se tiče te afričke kuge ja se ne bojim toga, jer ne bi trebalo, kod mene su svinje u zatvorenom, ne puštam ih vani, hranu dobijaju redovno, vodu, svaka ima svoj boks, čišćenje, vodovod, pranje betona. Prasilje imaju svoj boks i one su na paletama, ja do sada nikada nisam imao problema.Posebno mesto imam za male prasiće, tako da ne bi trebalo da ima ikakvih problema. S druge strane, tu je   i veterinar koga šalje ministarstvo, dolazi dva-tri puta godišnje, kada dođe obeleži ih, stavlja im brojeve, minđuše, onda dolazi po potrebi, daje im vakcine protiv crvenog vetra. Dođe, prekontroliše, meni kaže bravo, dobro je, sve je u redu“, kaže Žarko Aritonović iz Gračanice.

Ukoliko se pojavi afrička svinjska kuga farmeri su u obavezi da uklone sve životinje, a neophodna je i dezinfekcija, kao i propisno zakopavanje uginulih životinja.

“Postoji opasnost, divlje svinje kao prenosioci bolesti, ne znaju za granice, one se mogu kretati iz Srbije, jer velika mogućnost da dođu iz Srbije na Kosovo, ali I da odu u druge države – Makedoniju, Albaniju i druge zemlje. Mislim da su sve druge zemlje u okruženju spremne, da su dobile informaciju  i preduzele iste mere kao I mi”, rekao je  šef zdravstvene zaštite životinja u kosovskoj Agenciji za veterinu i hranu Bafti Murati.

Da bi ova bolest bila pod kontrolom, na Kosovu je zabranjen uvoz mesa.

 “Zabrana uvoza je juče stupila na snagu, ne samo iz Srbije, ima dosta registrovanih slučajeva u Bugarskoj i u Mađarskoj. Od prilike u mesec ipo dana je mnogo registrovanih slučajeva u Bugarskoj, negde oko 130.000 svinja je ubijeno, neškodljivo uklonjeno, kao potencijalni rizik za širenje bolesti. Zbog toga je stavljena zabrana I na proizvode i žive životinje. Ne dozvoljava se čak ni tranzit živih životinja kroz teritoriju Kosova, ako već imaju neki tranzit kroz Srbiju, to su neophodne mere,” kaže šef zdravstvene zaštite životinja u kosovskoj Agenciji za veterinu i hranu Bafti Murati.

Svinjska kuga potiče iz Afrike, a prvi slučaj u Evropi zabeležen je 2012. u Gruziji. Ova bolest se ne prenosi na ljude, niti na druge životinje. 

Izvor: RTK2

Comments

Pročitaj još