• Početna>
  • Vesti>

USAID promoviše dostignuća građana Kosova u različitim sektorima

U okviru kampanje koju sprovodi USAID , a  koja ima za cilj da motiviše mlade generacije, preko konkretnih priča uspešnih ljudi na Kosovu održan je niz sastanaka u različitim gradovima. Na panelu održanom u Gračanici panelisti  različitih profila, od civilnog društva do opštinskih predstavnika, podelili su svoje priče o izazovima i uspesima tokom ovih godina.

Siniša Šubarić, predstavnik opštine Gračanica, rekao je da ova opština, osnovana 2010. godine, može se slobodno reći da je  rad počela sa mrtve tačke. Opština Gračanica je od  osnivanja započela rad na unapređenju socijalne i putne infrastrukture, ali pre svega na poboljšanju života građana ove opštine.

Međutim, glavni cilj službenika opštine Gračanice, ostaje blagostanje i poboljšanje života građana.

„Imamo mnogo planova za dalji razvoj različitih sektora u ovoj opštini, mi ćemo raditi na tome da isti ne ostanu samo na papiru. Kao i u svakoj drugoj opštini Kosova, postoje problemi i građani moraju da razumeju birokratiju i potrebno vreme  za sprovođenje projekata, tako da mi moramo da poštujemo zakone na snazi.”

S druge strane, Ivan Nikolić predstavnik nevladine organizacije govorio je o dosadašnjem radu ovog sektora.

“Pre 20 godina civilno društvo u opštini Gračanica uopšte nije postojalo, a građani su imali uglavnom druge probleme.”

On je dalje je dodao da građani tada nisu bili svesni o ulozi i uticaj civilnog društva, kao i  o mogućnostima koje ovaj sektor pruža građanima.

 „Građani ne znaju koliko može biti korisno za zajednicu, ako mogu da to tako kažem, prisustvo civilnog društva. Mislim da je civilno društvo važan faktor, sa velikom ulogom i potencijalom, to se najbolje može primetiti kroz moj rad i rad mojih kolega, preko naše organizacije, i volontera.

Civilno društvo pokazuje jednu drugačiju sliku života ovde, može ponuditi veoma kvalitetno neformalno obrazovanje i da da priliku mladim ljudima da upoznaju one iz drugih zajednica, takođe da sarađuju, uče i ulažu u sebe, i da im pomažemo da otvore nova vrata.”

USAID će nastaviti sličnim sastancima i u drugim opštinama Kosova, podstičajući na ovaj način forme angažovanja  za bolju budućnost, takođe kroz priče o uspesima različitih profila i sektora da promoviše mogućnosti za razvoj u različitim sektorima.

Izvor: USAID, Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još