• Početna>
  • Vesti>

Gordi: Nema dovoljno poverenja između Beograda i Prištine

Mislim da Vlada Kosova neće napraviti nikakav značajan korak pre kosovskih izbora, jer je ovo sada “ostatak” Vlade, otkako je Haradinaj podneo ostavku, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Erik Gordi, stručnjak za Jugoistočnu Evropu i profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

On smatra, da trenutno nema dovoljno poverenja između dve strane (Beograda i Prištine) da bi se radilo na sveobuhvatnom dogovoru.

“Moglo bi da se radi na manjim stvarima koje bi poboljšale poverenje. Govorim o malim stvarima koje bi imale uticaj na živote građana, kao što je zdravstveno osiguranje, penzije ili olakšavanje putovanja između dve zemlje”, ocenjuje Gordi.

Gordi smatra da saopštenje zemalja Kvinte (koju čine Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države), u kome je rečeno da je “petorka” spremna da poveća ulogu u dijalogu, “ali to ne može učiniti sve dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju” ne pomaže mnogo, u smislu da nije jasno kakav je dogovor u pitanju.

Gordi: Dugo se govorilo o razmeni teritorija, što, izgleda, nije izvodljiv predlog, bez obzira na to što su i Vučić (Aleksandar, predsednik Srbije) i Tači (Hašim, predsednik Kosova) vodili kampanje za tu ideju. To nije imalo veliki uticaj na javno mnjenje ni u Srbiji ni na Kosovu.

Drugo, mislim da nema posebnog razloga da Srbija i Kosovo naprave neki veliki korak, jer se ništa ne nudi zauzvrat. Spominje se eventualno članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali se dobro zna da to nije realno u kratkom roku.

Problem je i porez na uvoz robe iz Srbije koji je uvela Vlada Kosova. Ni tu nema strategije, niti političari na Kosovu sada imaju neki poseban razlog da povuku taj potez, koji je popularan na Kosovu.

RSE: Kako onda oživeti dijalog?

Gordi: Mislim da Vlada Kosova neće napraviti nikakav značajan korak pre kosovskih izbora, jer je ovo sada “ostatak” Vlade, otkako je Haradinaj podneo ostavku.

Drugo, mislim da trenutno nema dovoljno poverenja između dve strane da bi se radilo na sveobuhvatnom dogovoru. Moglo bi da se radi na manjim stvarima koje bi poboljšale poverenje. Govorim o malim stvarima koje bi imale uticaj na živote građana, kao što je zdravstveno osiguranje, penzije ili olakšavanje putovanja između sve zemlje. Moglo bi se raditi na rešavanju konkretnih problema, koji su značajni i za Srbe i za Albance na Kosovu, kao što su kvalitet vode i vazduha.

Što se poreza na robu tiče, mislim da Kosovo neće povući taj potez ako ne dobije nešto zauzvrat. Ali, ono što je moguće je izuzimati specifične sektore koji će imati veliki odjek na živote građana, kao što su voda i struja. Znači, ono na čemu treba raditi jeste izgradnja poverenja.

RSE: Vidite li među zvaničnicima sa obe strane spremnost da se radi na tome?

Gordi: Za sada nisu spremni. Mislim da je Vučić svestan da nema podršku za to. Sa kosovske strane imamo nestabilnu Vladu. Mislim da se tamo ništa ne može uraditi dok ne bude izabrana nova Vlada.

RSE: U tom smislu, da li vas iznenađuje što je inicijativa zemalja Kvinte došla u trenutku kada su i Srbija i Kosovo u predizbornom periodu?

Gordi: Ne znam zašto su izabrali baš ovo vreme da to rade, pa još i da ništa konkretno ne ponude. Mislim da bi pametnije bilo oživeti razgovore na nekom nižem nivou i da se polako ide ka većem dogovoru.

Ne samo što sada nije trenutak, nego ni EU i SAD nemaju zajednički stav po pitanju rešenja. Čak ni zemlje EU nemaju zajednički stav, što znači da nisu ponudili ni kakav je predmet dogovora i šta bi bio cilj.

RSE: Zemlje Kvinte navode da su spremne da uzmu veće učešće u nastavku dijaloga. Da li je previše smelo reći da je dosadašnja uloga EU u tom procesu bila neuspešna?

Gordi: Mislim da jeste, u smislu da ni Evropska unija nije složna u smislu svog stava, a pri tom i Amerika pravi probleme. Amerikanci su izašli sa idejom o razmeni teritorije, ali da budemo precizni, taj predlog dolazi od Džona Boltona (savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, prim. RSE), ali nije sigurno da on govori u u ime američkog predsednika Donalda Trampa.

RSE: Šta možemo očekivati od novog rukovodstva EU kada je reč o daljem toku dijaloga?

Gordi: Teško je reći. Moramo da sačekamo da vidimo šta će raditi, jer nisu izašli ni sa kakvom idejom ili stavom o tome šta će raditi drugačije. Više ćemo znati za šest meseci ili godinu dana.

RSE: Na kraju, kako komentarišete izjavu ruskog ambasadora u Srbiji, Aleksandra Bocan Harčenka, koji je prokomentarisao saopštenje zemalja Kvinte rečima da ono ima za cilj da se Srbija još jednom okrivi za neuspeh dijaloga?

Gordi: To je pokušaj da dobije političke poene u srpskoj Vladi, što je verovatno i posao ambasadora.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još