• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu čin grubog istorijskog revizionizma

Tvrđava Novo Brdo je jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta, i svaki pokušaj da se ona prikaže u drugom svetlu je ništa drugo do akt nasilnog brisanja istorije, sračunat sa ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na Kosovu i Metohiji, navodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u saopštenju dostavljenom medijima.

“Novo Brdo je u srednjem veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi, i svedoči o vremenu sasvim drugačijem od današnjeg, u kojem je Kosovo i Metohija, pod upravom srpskih monarha i vlastele, bilo mesto dodira kultura i civilizacija.

Oni koji danas žele da Kosovo učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosovo i Metohija, u vreme kada je bilo srce srpskog etničkog prostora, bilo jedna od najbogatijih u kulturno najnaprednijih oblasti Evrope” kaže Đurić.

“Isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu, osim što je čin grubog istorijskog revizionizma, jeste, verujem, i neka vrsta osvete braniocima toga grada, zbog čije istrajnosti je ta tvrđava do danas ostala simbol srpskog junaštva i otpora.

Novo Brdo nikada neće biti „kosovarski“ istorijski spomenik, i nakon ovoga možemo samo da se zapitamo šta je sledeće – možda postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovekovnih crkava?” zaključuje Đuriću saopštenju.

Kosovske centralne institucije istakle su kosovsku zastavu na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi u blizini Novog Brda, dok je kraj obližnje crkve Svetog Nikole pored zastave postavljeno nekoliko vojnih šatora pored kojih je desetak osoba u uniformama, javio je RTS.

Incident je putem Tviter profila potvrdila i Eparhija raško-prizrenska, ocenivši ga kao „ogromnu provokaciju“.

Izvor: RKM; saopštenje

Comments

Pročitaj još