Ministarstvo kulture Hodžaju: Pozabavite se istraživanjem i definicijom albanskog kulturnog nasleđa na KiM

“Potpredsednik takozvane “kosovske vlade” u ostavci Enver Hodžaj, koji je izjavio da „Srbija manipuliše činjenicama, prisvajajući crkvene objekte kao svoje“, trebalo bi da u sebi pronađe snagu da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama u brojnim domaćim i međunarodnim, naučnim i stručnim izvorima”, navodi Ministarstvo kulture Republike Srbije reagujući na izjavu Hodžaja da sve crkve, džamije i drugi objekti na Kosovu i Metohiji pripadaju Kosovu.

“U monografiji „Crkva Sv. Nikole – Katedrala Novog Brda“, eminentnih arheologa Marka Popovića i Igora Bjelića (koji su na Unesko projektu bili angažovani u svojstvu naučnog i konzervatorskog savetnika), objavljenoj 2018. u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, dati su rezultati istraživanja vršenih 2015. i 2016. godine na ovom terenu i jasno su dokazani poreklo i stil ovog hrama. Ponovićemo ono što tvrde i svi drugi autoritativni istorijski i stručni nalazi, a to je činjenica da se radi o ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture Republike Srbije poziva „prištinske vlasti“  da se pozabave istraživanjem, definisanjem i afirmacijom albanskog materijalnog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i želimo im svaki uspeh u tom izazovnom poduhvatu. Svoj stav o srpskom kulturnom nasleđu, pored brojnih ostalih rušilačkih poteza, čitavom svetu su pokazali i 2004. godine.

“Raskošna srpska spomenička baština na Kosovu i Metohiji sjaji kroz vekove i ponos je evropske i svetske kulture i to će zauvek biti”, navodi se u saopštenju.

“Ministarstvo kulture i informisanja u dilemi je da li da pozove Hodžaja da se uzdrži od izgovaranja besmislica i neistina ili da ga ohrabri da to čini i dalje, kako bi svetsku javnost detaljno upoznao sa agresivnim pokušajima otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji od strane tzv. „prištinskih vlasti“. Ostavljamo Hodžaju da se sam opredeli za jednu od ove dve perspektive”, stoji na kraju saopštenja Ministarstva kulture Republike Srbije.

Potpredsednik kosovske vlade u ostavci Enver Hodžaj izjavio je ranije danas da je „opsesija Srbije falsifikovanjem istorije“ uzrok više ratova i sukoba na Balkanu, a da „versko i kulturno nasledje na Kosovu pripada gradjanima Kosova“.

Hodžaj je to izjavio reagujući na vest da je srpski ministar kulture Vlаdаn Vukosаvljević predao Papskom nuncijatu u Beogradu pismo namenjeno predsedniku Papskog saveta za kulturu, kardinalu Djanfranku Ravasiju, povodom toga što su аlbаnski biskupi nedavno služili misu nа ostаcimа pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu na Kosovu.

Izvor: TV Most

Comments