• Početna>
  • Vesti>

Ruska organizacija šalje humanitarnu pomoć Srbima na KiM

Izvršni direktor te humanitarne organizacije za Balkan Branimir Nešić izjavio je da će za 300 porodica na KiM biti isporučeno blizu tone prehrambenih proizvioda i osnovnih potrepština.

Stručnjaci objašnjavaju da, nakon što je Priština uvela taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, mnogi Srbi u pokrajini ne mogu da kupe osnovne životne namirnice, a iako nema oružanog konflikta, socijalna i ekonomska situacija u srpskim enklavama je i dalje alarmantna, pišu Izvestija, prenosi Tas.

“U trenutnoj situaciji Srbi ne mogu da računaju ni na koga jer su međuetničke relacije u pokrajini poremećene. Srbi ne mogu da sarađuju sa Prištinom jer praktično žive u izolaciji. Zato je humanitarna pomoć ključna”, kaže Pjotr Iskenderov, istraživač na Institutu za slavistiku na Ruskoj akademiji nauka.

Na Kosovu trenutno živi blizu 120.000 Srba, koji su izloženi pritisku, a većina njih živi na severu te samoproglašene države, navode Izvestija.

“Trenutna situacija nije strašna kao što je bila pre 20 godina, ali je ipak vrlo zapaljiva i svakog trenutka može da preraste u konflikt”, kaže direktor vladine Kancelarije za Kim Marko Đurić.

Prema rečima direktora Fondacije za progresivnu politiku Olega Bondarenka, dijalog na KiM je u zastoju.

“Beograd pokazuje volju da nastavi pregovore i da napravi određene ustupke kako bi došlo do rešenja kosovskog pitanja, ali Priština sabotira svaku inicijativu”, kaže Bondarenko i ističe da je Evropa stvorila svog “Frankenštajna” koga sada ne može da kontroliše.

“Albance kontrolišu samo SAD, iako je Nemačka i dalje ključni investitor u ekonomiju samoproglašene države. Ipak, SAD ne pokušavaju da ublaže krizu i zato Vašington ne izdaje nikakva naređenja svojim kosovskim sledbenicima”, rekao je Bondarenko.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još