Osojane: Obeleženo osamnaest godina od povratka

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, sa monaštvom i sveštenstvom Eparhije u obnovljenoj crkvi Svetog Arhangela Gavrila, potom i osveštavanjem spomenika stradalim Srbima u opštini Istok, obeležena je još jedna godišnjica povratka u Osojane.

U svojoj besedi vladika Teodosije rekao je okupljenim povratnicima da je vera vratila ljude u ovaj kraj.

“Ova sela kada pogledamo govori najbolje o tome. I ovaj hram, i ove kuće, i ove njive, i ova deca koja se rađaju ovde u ovom selu, sve je to blagoslov Božiji, ali vaša vera koju ste prineli, ne bi se mogli vratiti i održati da niste imali veru, da niste bili uz svoju crkvu i da crkva nije sa svojim narodom a svi smo mi crkva, svi mi činimo crkvu. Nema crkve bez vernika i to treba da znamo i zato mi blagodarimo”, kazao je u besedi vladika Teodosije.

Nakon osvećenja spomenika stradalim Srbima u opštini Istok, vladika je rekao da su to ljudi koji, čuvajući veru, čast i dostojanstvo nisu hteli da odu sa ovih prostora.

“Postradali su sa verom u Boga i u pravdu njegovu, da ih Gospod nastani u nebeskim naseljima, da im podari radost Carstva nebeskog a nama svima da hodimo njihovim primerom, da i mi čuvamo svoje dostojanstvo, veru, čast i sve ono što smo primili od naših svetih i naših predaka”, rekao je vladika Teodosije.

Milijani Simić pre dvadeset godina nestali su otac i brat koje nikada nije prestala da traži, ali do danas o njima ništa ne zna. Zbog toga često dolazi u svoje rodno selo Ljubožda.

“Odem tamo. Živim da se napijem one vode, da živim tu gde sam porasla i da se setim mog života, detinjstva, da spomenem moga oca. Ako ga ne vidim barem da mu dođe ćerka u svoje selo i da nisam zaboravila, i da ga nikad neću zaboraviti. Tražim ga dvadeset godina, nikada nisam mesto propustila da ga potražim”, izjavila je Simić.

Predsednik Privremenog organa Mališa Đurić obratio se prisutnim gostima nabrojavši projektne ideje koje je realizovala njegova kancelarija. On je govorio i o stradanju Srba u opštini Istok.

“Odlukom moćnih narod srpski sa prostora cele metohijske zemlje napustio je svoja ognjišta i izvorišta, i uputio se bez volje, kod svojih, da im budu gosti. Oni koji su ostali i verujući u pravdu i veličinu ljudskog dostojanstva postali su stradalnici. U vremenu povratka, umesto na ognjišta, zatekli su zgarišta, izvorišta zatrovanih voda, njive zarasle u korovu, voće posečeno, puteve iskopane. Kao da je počinilac ovih dela uputio poruku svima nama: ovde nemate šta da tražite!”, rekao je Đurić.

Obeležavanje osamnaest godina povratka završeno je kraćim kulturno-umetničkim programom koji je organizovao Dom kulture Gračanica, a potom je usledio ručak za sve prisutne.

Izvor: Radio Goraždevac


Comments

Pročitaj još