• Početna>
  • Vesti>

Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga položili zakletvu

Nakon što su uspešno završili devetonedeljnu obuku, pripadnici prve generacije Kosovskih bezbednosnih snaga položili su danas zakletvu u kasarni “Adem Jašari” u Prištini. Od 337 mladih vojnika, 52 su ženskog roda, a 22 je iz nevećinskih zajednica.

Na svečanoj ceremoniji polaganja zakletve komandant KBS-a, general-pukovnik Rahman Rama zatražio je od regruta da u svom mandatu doprinesu razvoju Kosovskih bezbednosnih snaga.

“Srećan sam što ste pokazali da KBS u svojim redovima ima najbolje devojke i momke. Od vas se očekuje disciplina i posvećenost. KBS je kredibilna, multietnička snaga spremna da da svoj doprinos miru. Počeli smo tranziciju prema planu u novom mandatu za zaštitu suverenosti zemlje. Tražim od svih članova da rade na povećanju i razvoju profesionalnosti na najbolji način”, rekao je Rama.

Kosovski ministar odbrane Rustem Beriša, ocenio je da ova generacija ima sreće jer se pridružuje KBS-u u novom mandatu.

„Ovo je važan dan za vašu karijeru i život, kao i za Oružane snage Kosova. Nema časnije dužnosti od služenja državi. Imate sreće jer pripadate prvoj generaciji koja se bezbednosnim snagama pridružila u novom vojnom mandatu. Danas bi trebalo da budete ponosni na svoje dostignuće i da se založite za zaštitu mira i slobode naše države“, rekao je Beriša.

Ceremoniji je prisustvovao i predsednik parlamenta Kadri Veselji, koji je naglasio da Kosovo ne predstavlja pretnju nikome, ali i da, kako je rekao “neće ikome dozvoliti da ugrozi kosovsku državnost”.

“Kosovska vojska je danas neophodna komponenta stabilnosti i mira u regionu. Vojska Kosova će snažno nastaviti proces profesionalizma, kako bi postala deo NATO saveza. Mi ćemo uspeti kao što smo uvek uspevali. Kosovo ima samo jedan put, put napred u ekonomskom razvoju jačanja države i integracije u NATO i EU. Nema drugog puta i nećemo dozvoliti nikom da nas ometa na tom putu”, rekao je Veselji.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova i brat kosovskog premijera u ostavci, Ramuša Haradinaja – Daut Haradinaj izjavio je za RTK da će Kosovske bezbednosne snage, odnosno, kako je rekao, Kosovska vojska, “imati najmodernije oružje u regionu”.

“Apsolutno je neistina da smo prekinuli odnos sa SAD-om, jer mi tamo imamo mnogo prijatelja. Mi ćemo ojačati Vojsku sofisticiranijim oružjem, jer će to pomoći našim prijateljima. Ako naše komšije dobijaju zarđalo naoružanje iz Rusije, mi ćemo imati moderno naoružanje iz SAD-a”, rekao je Haradinaj.

OIzvor RTK2

Comments

Pročitaj još