Osamnaest godina od prvog povratka u Osojane

Foto: Novosti

U nedelju, 11. avusta 2019. godine sa početkom u 8 časova, u Osojanu će biti obeleženo osamnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, navodi se u saopštenju Doma kulture Gračanica.

Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece.

Svetu arhijerejsku liturgiju služiće episkop raško-prizrenski Teodosije u obnovljenoj crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu.

Planirano je da porodice žrtava, zvaničnici, predstavnici lokalnih samouprava i građani prošetaju od crkve do centra sela gde je postavljena spomen ploča sa imenima ubijenih i otetih Srba na teritoriji Opštine Istok tokom ratnih dešavanja na Kosovu i Metohiji, predstavnik Udruženja „Kosmetski stradalnici“ otkriće spomen ploču.

Skupu će se obratiti Dušan Kozarev zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Nataša Šćepanović predsednik Udruženja  „Kosmetski stradalnici“, Mališa Đurić, predsednik Privremenog organa Opštine Istok. Nastupiće hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i hor „Simonida“ iz Gračanice.

Organizatori ovog događaja su Dom kulture „Gračanica“, Udruženje „Kosmetski stradalnici“, Privremeni organ Opštine Istok i uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, navodi se u saopštenju.

Izvor: RKM saopstenje

Comments

Pročitaj još