• Početna>
  • Vesti>

Zumra Kabaši – nostalgična priča o ljubavi i sportu

Nekadašnja veoma uspešna plejmejkerka ŽKK „Trepča“ Zumra Kabaši posetila je juče Evropsku kuću u Kosovskoj Mitrovici,  gde se u okviru  „Inspirativnih razgovora“,  družila i razgovarala sa mitrovačkom omladinom.

Za sebe kaže da je „Jugoslavija u malom“.  Rođena je u Bjeljini, rasla i stasavala u Malom Zvorniku a u Kosovsku Mitrovicu stiže vođena ljubavlju prema sportu i jednom sportisti.

“Rođena sam u Bosni, živela sam u Srbiji, došla na Kosovo. Tada se nije gledalo ko je odakle i koje je nacionalnosti, a tako bi trebalo da bude i danas. Mislim da smo svi mi isti bez obzira na veru i nacionalnost” kaže Zumra.

Dolaskom u Mitrovicu, postala je član KK “Trepča”, sa kojom je uspela da obezbedi ulazak u viši rang i igranje u Drugoj saveznoj ligi.

Po završetku aktivne sportske karijere, priključila se kosovskom Košarkaškom savezu. Nakon toga, bila je član i Kosovskog olimpijskog komiteta.

Za sav jad i svo zlo koje je zadesilo narod na ovom području a koje je neminovno dovelo i do  ekonomskog urušavanja sportske struke ali i do omalovažavanja sportiste kao društvenog delatnika, Kabaši krivi politiku.  I o tome govori kao neko ko se u politici oprobao i iz nje isto tako pobegao glavom bez obzira.

“Političari su doveli do toga da se ljudi danas toliko mrze, težeći da finansijski profitiraju i da dospeju ili zadrže svoje trenutne političke i zvanične pozicije. Ne možemo promeniti njih, ali možemo da se međusobno družimo, da gradimo međuetnička prijateljstva“ priča Zumra  I ponosno ističe da je mnoga prijateljstva iz tog perioda uspešno odbranila od agresivnih političkih previranja koja su obeležila decenije za nama. Sa njima se I danas, kaže, rado i često viđa.

Filozofija kojom se rukovodi bi glasila: Živim od ljubavi prema sportu i čoveku. I kada govori o čoveku, to čini sa nostalgijom i tugom za vremenima kada se ni od čoveka, baš kao ni od sporta, nije tražilo da  kao zalog te ljubavi da finansijski stimulans.

“ Mi smo odlazili na treninge, na utakmice i nismo dobijali naknade za to. Kad smo dobili prvi put neki novac, bili smo iznenađeni I oduševljeni. Danas, se očekuje da sve donese neku korist ili nema interesovanja ni entuzijazma” priča Zumra .

Ipak, smatra ona,društvo je umnogome krivo što mladi sportisti ali i sva ostala talentovana deca, odlaze sa ovog podneblja. Kaže, ne cene ih kako treba i ne trude se da ih ekonomski osiguraju kako bi ostala.

Inače, cela porodica Kabaši  je posvećena sportu. Zumrin suprug je poznati rukometaš – nekada aktivni igrač a danas uspešni trener. I deca su  krenula njihovim stopama. –  sin je uvaženi rukometaš  I igra za jedan nemački klub, jedna ćerka se bavi košarkom a druga se opredelila za nešto rafinisaniju vrstu aktivnosti – folklor.

Zumra Kabaši poručuje mladima da se bave isključivo onim što vole i prema čemu imaju afiniteta, da nikada nip o koju cenu ne dopuste politici da ih ubedi da  je čovek druge vere ili nacionalnosti gori od njih samo zbog imena koje nosi, da ostanu svoji i uporni a vlastima da povećaju investiranje u sport i time daju mogućnost mladim talentima da ostanu ovde.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još