Sveta Petka Trnova – seoska slava Lapljeg Sela

Više stotina pravoslavnih vernika prisustvovalo je jutros svečanoj liturgiji u hramu Svete Petke u Lapljem Selu, gde se obeležava seoska slava, poznata kao Sveta Petka Trnova.

Liturgiju je služio iguman manastira Draganac jeromonah Ilarion, koji je održao i prigodnu besedu o ovoj, u narodu veoma poštovanoj svetiteljki, a nakon liturgije obavljeno je sečenje slavskog kolača i litije oko hrama uz prisustvo velikog broja vernika.

Pravoslavni vernici okupljeni oko ove svetinje ističu da su crkva i vera, jedan od stubova opstanka Srba na ovom prostoru, a ovogodišnji kolačar Đorđe Ristić iz Lapljeg Sela ističe da je veoma srećan što iz godine u godinu ima sve više vernika koji na ovaj praznik dolaze u hram Svete Petke u Lapljem Selu.

U popodnevnim satima u Lapljem Selu će biti održana i, sada već tradicionalna manifestacija “Zlatne ruke kosovke devojke”, koju već sedam godina zaredom organizuje Udruženje poslovnih žena “Avenija” iz ovog mesta.

Manifestaciju će otvoriti predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, a pored velikog broja štandova na kojima će biti izložene rukotvorine, kako članica ovog Udruženja, tako i ženskih Udruženja iz ostalih krajeva Srbije i žena preduzetnica.

Kao i svake godine, posetioci će imati priliku da degustiraju bogat meni tradicionalnih srpskih jela sa ovih prostora, a u bogatom kulturno zabavnom programu, učešće će uzeti i brojna kulturno umetnička društva, kao i estradna umetnica Dragica Radosavljević – Cakana.

Današnji dan se poštuje kod Srba iako sam praznik nije crveno slovo. Danom ove svetiteljke završava se “ciklus ženskih praznika” u koje spadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još