Haradinaj: Nikada nisam pretio svedocima

„Zaštita svedoka je uvek važno pitanje na Kosovu, ali dokazano je da je pogrešno da se to povezuje s mojim slučajem“, kaže VD kosovskog premijera Ramuš Haradinaj u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung.

Kada su protiv mene podnošene optužbe, svoje poštovanje prema sudovima uvek sam izražavao podnoseći ostavku na mesto premijera“, kaže Ramuš Haradinaj u opširnom intervjuu koji je dao za nemački list Frankfurter algemajne cajtung.

Prvo pitanje upućeno vršiocu dužnosti kosovoskog premijera odnosilo se na to što je on odbio da govori pred sudom, kao i na sadržaj optužnice. Haradinaj je odgovorio da su istražioci hteli da saznaju više o osnivanju OVK i njegovoj ulozi u tome.

„Međutim, nisam bio suočen sa specifičnim optužbama i zbog toga mi je advokat savetovao da se ne izjašnjavam specifično“, odgovorio je Haradinaj.

Ispitivanje je trajalo sat vremena, o optužnici se ne zna ništa. Osnivanje OVK i njegova uloga u tome su dokumentovani u dva prethodna procesa, koji su trajali ukupno osam godina i posle kojih je oslobođen, podsetio je Haradinaj.

„Carine ostaju“

U nastavku intervjua, na pitanje da li se slaže s mišljenjem da je Specijalni sud za Kosovo instrument za disciplinovanje kosovskih političara koji se ne pridržavaju onoga što nalaže Zapad, Haradinaj odgovara:

„S obzirom na to da sam kao optuženi bio dva puta pred Tribunalom za ratne zločine i oba puta sam oslobođen optužbe, za mene je bilo veliko iznenađenje to što sam ponovo pozvan. Nije tajna da se protivim promenama granica u našem regionu, koje podržava i deo međunarodne zajednice. Smatram da je to previše opasno. Stoga kažem da će carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije koje je uvela moja vlada ostati sve dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova. Naravno, suočavajući se s takvim okolnostima, postoje mnoge teorije i nagađanja kako je došlo do toga da sam sada pozvan.“

Na konstataciju novinara frankfurtskog lista da se čini da ga je „uvođenje kaznenih carina koštalo podrške u Vašingtonu, jer predsednik Donald Tramp podržava promene granica i razmenu teritorija između Srbije i Kosova“, Haradinaj odgovara:

„Bio sam svestan mogućih posledica, ali uvek sam bio iskren prema našim saveznicima u Vašingtonu i Evropi govoreći im da promene granica ugrožavaju stabilnost ovde na Kosovu i u čitavom regionu. Osim toga, veoma je teško otvoriti naše tržište susednoj zemlji koja negira naše postojanje i preti nam. Stoga na Kosovu postoji konsenzus da carine ostaju dok ne dođe do priznanja.“

Na konstataciju da se na Kosovu priča da je čak i kosovski predsednik Hašim Tači bio pozvan u Hag, ali da on to nije saopštio javnosti, Haradinaj kaže da je i on svuda čuo takve spekulacije, ali da o tome ne može ništa da kaže. VD premijera Kosova je takođe rekao da njegova ostavka nema ništa sa „koalicijom kojoj ionako preti raspad“ i da je poziv za sud nešto sasvim drugo.

„Svako ko je trebalo da svedoči, to je mogao da učini“

U završnom delu intervju novinar je insistirao na pitanjima vezanim za navodna zastrašivanja i ubistva svedoka, na šta je Haradinaj odgovorio:

„Moram da Vas ispravim. Seržu Bramercu, glavnom tužiocu Haškog tribunala za ratne zločine, postavljeno je isto to pitanje na konferenciji za novinare u Beogradu 2011, a on je odgovorio da u mom slučaju nije ubijen nijedan jedini svedok na listi optužnice ili u programu zaštite svedoka. Na drugom suđenju protiv mene u Hagu sudije su čak potvrdile da sam naredio da se svedocima ne preti. (…) Svako ko je trebalo da svedoči protiv mene na suđenjima mogao je to i da učini.“

Kosovski premijer u ostavci rekao je da je „bilo slučajeva kada su ljudi pokušavali da uđu u program zaštite svedoka kako bi imali bolji život u drugoj zemlji. Ponudili su da sarađuju s tužilaštvom samo ukoliko budu primljeni u program zaštite svedoka pod novim identitetom. Oni su otišli toliko daleko da su lagali pred sudom, što su iskusne sudije primetile. To se ranije često dešavalo“, rekao je VD premijer Kosova.

A na konkretno pitanje na kraju intervjua koje je glasilo: „Dakle, Vi nikada niste pretili potencijalnim svedocima, niti je to ikada neko činio u Vaše ime“, Haradinaj je ponovio:

„Ja to nikada nisam činio i nikada to nije učinio neko drugi, makar ne uz moje znanje. Bio je jedan svedok protiv mene koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći sa pijanim Srbinom u Crnoj Gori. Ali tek nakon njegove smrti se saznalo da se njegovo ime nalazi na spisku svedoka optužnice protiv mene.“

IZVOR: FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG, DOJČE VELE


Comments

Pročitaj još