• Početna>
  • Vesti>

U Han Pijesku sutra otvaranje dvorane “Kosovo i Metohija”

U Han Pijesku će u četvrtak, 8. avgusta, svečano biti otvorena nova dvorana koja će nositi ime “Kosovo i Metohija”, nekadašnji  Sokolski dom,  u čiju rekonstrukciju je uloženo 351.000 konvertibilnih maraka.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov zahvalio je načelniku opštine Han Pijesak Vladi Ostojiću, opštinskom rukovodstvu i Skupštini opštine što su prihvatili predlog Odbora da se dvorana nazove “Kosovo i Metohija”.

– Ovo je prva dvorana ili važan objekat u Republici Srpskoj nazvana po južnoj srpskoj pokrajini. Dečje igralište u Višegradu nosi naziv „Igralište prijateljstva dece Republike Srpske i Kosova i Metohije” koje je otvoreno u junu i posvećeno našem projektu “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, rekao je Arlov.

Arlov je potvrdio da će biti na svečanosti u Han Pijesku, kojoj će prisustvovati i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović.

On je podsetio da u ovom mesecu počinje izgradnja Dnevnog centra “Podrži me” u Kosovskoj Mitrovici za više od 130 dece i mladih ometenih u razvoju iz Udruženja roditelja “Podrži me”, čiju su izgradnju finansijski podržale brojne lokalne zajednice Republike Srpske.

Objekat Sokolskog doma je posle odbrambeno-otadžbinskog rata potpuno prepušten propadanju, iako je bio pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa.

Rekonstrukcija je počela 2017. godine, za šta je opština Han Pijesak izdvojila 104.000 KM, Vlada Republike Srpske 174.000 KM i tadašnji predsednik Srpske Milorad Dodik 73.000 KM.

Svečano otvaranje rekonstruisane dvorane “Kosovo i Metohija” zakazano je za 12.00 časova, a biće održano u okviru niza svečanosti povodom krsne slave opštine i crkve na Han Pijesku – 9. avgusta, Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Izvor: Srna, RTRS, Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još