• Početna>
  • Vesti>

RTK 2: Da li će biti dovoljno glasova za raspuštanje Skupštine?

Šefovi poslaničkih grupa u Skupštini Kosova saglasili su se da vanrednu sednicu, na kojoj će biti razmatrano njeno raspuštanje, održe 22. avgusta. Raspuštanjem parlamenta otvara se put prevremenim parlamentarnim izborima. Međutim, ostaje da se vidi da li će u parlamentu biti obezbeđena većina neophodna za raspuštanje skuštine.

Prevremeni izbori ili tehnička Vlada, teme o kojima se govori od 19. jula kada je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera radi saslušanja u Specijalnom tužilaštvu u Hagu. Haradinaj od tada tvrdi da mandate treba vratiti narodu koji bi slobodnom voljom trebalo da izabere rukovodstvo.

„Dobro je što je predsedništvo zakazalo sednicu za 22. avgust jer će se na toj sednici doneti dve važne odluke. Prva je odobrenje fondova IPA2 od kojih jedan deo ide na renoviranje u KEK-u, a druga je raspuštanje parlamenta. Kosovo ima puno tema na stolu i za to je dobro da se ne gubi vreme“, rekao je Haradinaj juče komentarišući odluku predsedništva.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova za naš program ističe da je uveren da će na sednici 22. avgusta biti dovoljno glasova za raspuštanje parlamenta.

„Sada već imamo izjave svih politickih partija koje su se složile da Kosovo ide na nove izbore kako bi se ispoštovala volja građana. Izbori se mogu održati krajem septembra ili početkom oktobra“, rekao je Seljmanaj.

Potpredsednik Demokratske partije Kosova Memli Krasnići veruje da će odmah nakon raspuštanja Skupštine biti raspisani izbori.

„Konkretizovaćemo ovaj proces jer smo do sada imali samo izjave u medijima. Verujemo da će odmah po raspuštanju, u saglasnosti sa partijama, predsednik delovati i unutar određenih okvira ustavno raspisati izbore koji će omogućiti formiranje nove vlade“, rekao je Krasnići.

Međutim, datumom raspuštanja Skupštine nezadovoljni su poslanici opozicionih stranaka. Iljlir Deda iz Alternative kaže da 22. avgust nije u skladu sa dosadašnjim izjavama političara: “što pre na izbore”.

Aljbuljena Hadžiu iz Samoopredeljenja je na Fejsbuku napisala da je sednica zakazana dosta kasno uz obrazloženje da su Kosovu neophodni izbori što pre, ali i zbog mogućnosti da se partije upuste u trgovinu o tehničkoj vladi ili o novom mandataru bez održavanja izbora. Inače, predsednik Kosova Hašim Tači je od Kadrija Veseljija, kao lidera aktuelne vladajuće koalicije, zatražio da predloži novog mandatara za Vladu Kosova, što je Veselji odbio, navodeći da su izbori neizbežni.

Pojedini poslanici stranaka koje su se ranije izjasnile da podržavaju ideju raspuštanja skupštine i raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora nezvanično su potvrdili da se nadaju da će 22. avgusta u paralmentu biti obezbeđena većina za raspuštanje skupštine, nakon čega će u skladu sa zakonom biti raspisani i izbori.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još