• Početna>
  • Vesti>

Pet miliona dinara za očuvanje kulturnog nasleđa u opštinama na Kosovu

Zaštita kulturno-istorijskih spomenika u Metohiji i na Kosovu prioritet je rada pokrajinske službe zaštite u Leposaviću. Ministarstvo kulture i informisanja Srbije za očuvanje kulturnog nasleđa u Leposaviću, Zvečanu, Štrpcu i Velikoj Hoči, izdvojilo je pet miliona dinara.

Rad srpskih baštinara na zaštiti kulturnih dobara na Kosovu, najbolja je potvrda čije je to nasleđe koje je pretrajalo vekove. Tako je programom za ovu godinu predviđeno da se kao spomenici kulture evidentiraju sva ona dobra koja nisu u registru republičke spomeničke službe zaštite.

“Mi u jednom dužem vremenskom periodu sagledavamo i pratimo stanje kulturnog nasleđa na teritoriji četiri opštine. Posle opširnih analiza pokušavamo da zaštitimo preostalo kulturno nasleđe, ono koje nije obuhvatila zaštita u pravnom pogledu”, kaže Zoran Garić, direktor Zavoda za zaštitu baštine u Leposaviću.

Stručna služba zaštite u Leposaviću radiće ne samo na teritoriji te opštine, već i Zvečana ali i Štrpca, podno Šar-planine, u naseljima sa pretežno pravoslavnim stanovništvom.

“Ove godine Ministarstvo kulture izdvojilo je tri miliona dinara za obnovu i zaštitu kulturne baštine u opštini Štrpce, to se pre svega odnosi na Crkvu Svetog Nikole u Gotovuši, Crkvu Svete Petke u selu Berevce i na crkvu Svetog Arhanđela Mihajla u selu Sevce. Planirani su radovi na zaštiti crkve od vlage, sanaciji temelja, zatim rekonstrukciji krovne konstrukcije i konzervaciji i restauraciji fasada”, ističe Garić.

U Velikoj Hoči, po arhitektonskoj sanaciji crkava u kojima se suže liturgije Svetog Stefana, Svetog Jovana i Svetog Nikole, biće zaštićene crkve i Svete Nedelje i Svete Ane.

“Pored spomenika kulture sakralne arhitekture tu su i očuvane vinice i očuvana stara seoska arhitektura”, ističe Garić.

Ako je suditi po latinskoj poslovici “In vino veritas” (U vinu je istina), dodajmo i to da stanovništvo postaje brojnije jer se u Velikoj Hoči uz zastave Srbije, kao potvrda, vijore bele pelene. Novorođenih, koji će, kada stasaju, preuzeti nasleđe koje je amanet za neka nova pokolenja.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još