Time Kadriraj – bliska Haradinajeva saradnica

Aktuelna kosovska poslanica Time Kadrijaj, koja je potvrdila da su je kontaktirali iz Haga kako bi joj uručili poziv na saslušanje u Specijalnom sudu i tužilaštvu za zločine pripadnika tzv. OVK pred kojim treba da se pojavi u septembru, bliska je prijateljica i saradnica Ramuša Haradinaja, piše Blic.

List prenosi da ona nije želela da da odgovor na to da li će podneti ostavku na svoje poslaničko mesto, kao što je to učinio predsednik njene stranke Hardinaj na funkciju premijera.

Kadrijaj, takođe nekadašnja pripadnica OVK, tada je bila zadužena za teritoriju Metohije gde je radila kao lekar, piše „Blic“, koji navodi da su ona i Haradinaj prijatelji iz rane mladosti.

Zbog njene struke, pojedini mediji preneli su da je Kadrijajeva osumnjičena da je radila u „Žutoj kući“, gde su, kako navodi „Blic“, članovi OVK na najmonstruoznije načine vadili organe otetim ljudima sa KiM.

Ona je po struci ginekolog, a na fotografijama koje je „Blic“ objavio može se videti kako pozira u uniformi OVK sa ranjenicima.

Nakon 1999. ona je postala direktorka KCPM Dečane, da bi ubrzo potom postala zamenica glavnog inspektora pri ministarstvu zdravlja, a onda i potpredsednica Komisije za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

U poslednjih 20 godina ona je bila i član komisije za poljoprivredu, a „Blic“ piše da ju je podrška Haradinaju zatim dovela do Komisije za evropske integracije i Komisije za stabilizaciju i pridruživanje.

Poziv iz Suda u Hagu dočekala je kao prva zamenica predsednika Komisije za spoljne poslove, dijaspore i strateških investicija, ali i kao članica Komisija za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Hoće li na toj poziciji ostati i do odlaska na saslušanje u Hag biće poznato u narednom periodu, kao i za koje je sve zločine osumnjičena, piše „Blic“.

Iako se još ne zna u kom statusu je pozvana, kao svedok ili osumnjičena, Kadriraj za Radio Slobodna Evropa na albaskom jeziku, kaže da nije odlučila da li će se na saslušnju braniti ćutanjem ili će odgovarati na pitanja Suda.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još