Sednica o raspuštanju kosovskog parlamenta 22. avgusta

Presednik kosovske skupštine Kadri Veselji rekao je da je na sednici predsedništva parlamenta odlučeno da parlament raspravlja o svom raspuštanju 22. avgusta.

Bljerim Šerifi iz partije Nisma rekao je da bi izbori mogli biti održani krajem septembra ili početkom avgusta.

Gotovo sve stranke na KiM koje imaju poslanike u parlamentu izjasnile su se za vanredne izbore.

Ukoliko bude dogovoreno raspuštanje skupštine 22. avgusta, slede vanredni izbori.

Po raspuštanju paralamenta na potezu će biti kosovski predsednik Hašim Tači. Njegovo je pravo da raspiše izbore u roku ne kraćem od 30 i ne dužem od 45 dana.

Četiri albanske stranke već poručuju biračima da bi svaka od njih mogla da osvoji više od 20 odsto glasova i time istakne svog kandidata za premijera.

Među njima posebno su glasni iz Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Iz te stranke tvrde da, prema poslednjim istraživanjima, imaju podršku 22 odsto birača, a da sam Haradinaj ima 55 odsto podrške.

Haradinaj je od samog početka uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije odbijao da tu odluku povuče i i time dobijao na popularnosti među Albancima.

Popularnost mu je dodatno skočila kada je podneo ostavku na funkciju premijera pravdajući je pozivom Specijalnog suda za OVK u Hagu.

Nema još naznaka ko bi sa kim mogao da uđe u koaliciju. Verovatno je da će vodeće stranke među kojima su Demokratska stranka, Demokratski savez i Samoopredeljenje samostalno nastupiti jer nijedna od njih nije spremna da ustupi mesto premijera.

Ima više srpskih stranka koje su pokazale interesovanje za izbore. Najorganizovanija među njima je Srpska lista čiji su predstavnici i predsednici srpskih opština na severu.

Međutim, snaga srpskih stranka nije tolika da mogu da odlučuju o raspuštanju parlamenta.

Izvor: RTS 

Comments

Pročitaj još