Održana manifestacija “Volim Kamenicu”

U Kamenici se završava četvrta po redu  manifestacija Volim Kamenicu 2019, u okviru koje je održan i dvodnevni  Sajam privrede i poljoprivrede. 

Svoje proizvode od meda, voća i povrća, mlečnih, konditorskih i zanatskih proizvoda, vode, ali i bankarskih usluga, predstavilo je oko 40-oro Albanaca i Srba iz različitih sredina u Kosovskom Pomoravlju.

Sajam su otvorili potpredsednik kameničke opštine Faton Jakupi i zamenica ministra za regionalni razvoj Magbulje Škondra.

“Zadovoljni smo što iz godine u godinu na Sajam dolazi sve više izlagača. Želim da im poručim da je opština Kamenica otvorena za sadanju, jer je agrobiznis prioritet našeg kabineta”, rekao je na svečanom otvaranju potpredsednik opštine Jakupi.

Zamenica ministra za regionalni razvoj Magbulje Škondra je obećala podršku i sa centralnog nivoa.

“Stići će podrška za sve porodične biznise, jer se na taj način rešava velika stopa nezaposlenosti u kameničkoj opštini, kao i smanjuje odlazak mladih”, izjavila je Škondra.

Potpredsednik za zajednice u kameničkoj opštini Bojan Stamenković ističe da je okupljanje predstavnika različitih zajednica pokazatelj korektnog suživota, jer su se na jednom mestu okupili svi zainteresovani delatnici koji žive u kameničkoj, ali i drugim multietničkim sredinama u Kosovskom Pomoravlju.

“Ovde se razmenjuju iskustva, ostvaruje saradnja. To je još jedan dokaz u korist naše multikulturalne priče. U Kamenici je danas kao i svakog drugog dana”, rekao je Stamenković za Puls.  

Proizvođač meda i pčelinjih proizvoda, Redžep Hasani, Gnjilanac i naš kolega. Napustio je novinarstvo pre 20 godina, došao u Kamenicu i počeo da se druži sa pčelama. 

“Bolje su od ljudi”, kaže. 

Na njegovoj tezgi ćete naći i od pčele mleko. Eliksir života, kako ga stručnjaci zovu. Hasani priča da od pčelarstva može da se živi, ali ističe da to nije lak posao. 

“Ove godine imamo problema s medom. Bagremovog nema. Bile su velike kiše. Ali tu je livadski med,  koji je i najkvalitetniji. Očekujemo još jednu berbu ovog leta”, objašnjava Hasani, pokazujući nam i ostale proizvode pčela koji su garant zdravlja, prevencija, ali i lek za najrazličitije bolesti.

Nailazimo i na tezgu sa voćem, rakijama, likerima i raznim vrstama gljiva. Među njima su i tartufi, inače najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. Kozji sir sa tartufima u hladno ceđenom maslinovom ulju i rakija šljivovica sa tartufima  su specijaliteti Ivane Stajković iz Jasenovika.

“Sve što vidite na tezgi je naš proizvod. Svi izloženi proizvodi mogu da se kupe i kod nas u Jasenoviku”, kaže Ivana.  

Primećujemo slike pored tezge. Kad želi da se odmori, Ivana se prihvati boja i četkice i slika. Čudan spoj, mislite? 

“Slikam  u slobodno vreme, kad hoću da se opustim. Slikanje me odmara”, kaže Ivana.

Kakvo bi to leto bilo bez kvalitetnog paradajza, paprike, krastavaca..? Letnji ručak bez salate ne može da prođe, kaže poljoprivredni proizvođač iz okoline Kamenice Benjamen Rudani.

“Imamo dve vrste paradajza, više vrsta paprika, krastavce… Ali, proizvodi se na vrućinama brzo kvare, što nam predstavlja veliki problem. Potrebna nam je pomoć opštine, subvencije… Nekada su postojale zadruge. Sve je to privatizovano, pa propalo. Sada se snalazimo ko kako može”, žali se Rudani.

Nije poljoprivredni proizvod, ali dobro dođe da zasladimo kraj ove priče. Goran Marinković iz Dobrotina poseduje pogon za izradu medenjaka i drugih konditorskih proizvoda. Samo za veleprodaju, objašnjava. Kaže da bi voleo da može više da zaradi, ali, priznaje, tek je na početku.

“Zadovoljni zaradom nikad nećemo da budemo. Ali, nadamo se boljitku za nekoliko godina. Kad proširimo posao, sigurno će biti i više para”, kaže Marinković.

Osim promocije proizvodnje i usluga, fokus manifestacije Volim Kamenicu, bio je na dijaspori iz kameničke opštine. Tokom nedelju dana trajanja manifestaciju su obeležile i brojne aktivnosti iz oblasti kulture, umetnosti i sportskih nadmetanja. 

Izvor RTV Puls/TV Most

Comments

Pročitaj još