Ljajić: Šteta od uvođenja taksi oko 260 miliona evra

U periodu od osam meseci koliko su aktuelne takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, na teritoriju Kosova plasirano je oko 260 miliona evra manje robe nego u istom periodu prethodne godine, kaže za Večernje Novosti ministar trgovine u Vladi Srbije Rasim Ljajić.

Srpski susedi su sasvim očekivano profitirali od takse koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz centralne Srbije, a najviše su se okoristili Grci, Mađari, Slovenci, Bugari, Makedonci i Hrvati.

To je, ipak, sasvim očekivan potez ovih zemalja, jer su iskoristili slobodno tržište i upražnjene trgovačke rafove. I dok region zadovoljno trlja ruke, Beograd svakodnevno gubi.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da za osam meseci, koliko su takse na snazi, na Kosovo je plasirano za 260 miliona evra manje robe nego u istom periodu prošle godine.

“To su direktni finansijski gubici, ali će dugoročna šteta biti još veća jer će naši privrednici možda trajno izgubiti to tržište,” – naglašava Ljajić.

Grčka je u maju povećala izvoz na Kosovo za tri i po puta, Mađarska, Slovenija, Bugarska i Hrvatska više od dva i po puta, a Severna Makedonija za 50 odsto.

Institut GAP u Prištini nedavno je objavio da su najveći profit ostvarili Slovenija, Izrael i Turska. Kako su tada naveli, podaci ne ukazuju na ubrzan rast prerađivačke industrije na Kosovu ili stvaranje novih radnih mesta. Zabeležen je, međutim, porast cene kosovskih proizvoda.

Podsetimo, taksa od 100 odsto na srpske proizvode uvedena je 21. novembra prošle godine.

Izvor : Vecernje novosti

Comments

Pročitaj još