RTK2: Hoće li Specijalni sud doneti pravdu?

Specijalni sud za zločine bivših pripadnika OVK neće doneti pravdu porodicama žrtva, poručuju iz Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba u Gračanici dok iz Fonda za humanitarno pravo ističu da je ključ otkrivanja i kažnjavanja počinilaca ratnih zločina u saradnji kosovskog i srpskog pravosuđa. Istovremeno, advokati navode da je dosadašnjim delovanjem dovedena u pitanje nepristrasnost i objektivnost ovog suda.   

Iz udruženja kidnapovan i nestalih Srba koje okuplja 53 porodice navode da ne očekuju pravdu od Specijalnog suda koji je, kažu formiran samo kako bi ih ućutkao.  

„Prošlo je punih 20 godina, većina članova našeg udruženja nije među živima, tako oni gledaju da samo vreme prođe i iz razgovora sa službenicima Specijalnog suda saznali smo da to neće biti pojedinačno suđenje već suđenje za veće grupe stradanja za koja postoje dokazi“, rekla je Marinković.

Predsednik Fonda za Humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj ne očekuje previše od Specijalnog suda već smatra da je u cilju rasvetljavanja što većeg broja zločina potrebna saradnja srpskog i kosovskog pravosuđa.

„Institucije Kosova i Srbije ne treba da računaju samo na taj ad hok sud pošto jednog dana će i ta Specijalizova veća zatvoriti svoja vrata. Domaća pravosuđa, ovde i u Srbiji, moraju da rade maksimalno i udvostruče svoje napore kako bi procesuirali što je više odgovornih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“, rekao je Bljakaj.  

Advokat Živojin Jokanović ističe da bi javnost trebalo da bude upoznata sa spiskom lica koja je i u kom svojstvu sud pozvao.  

„Nema razloga da javnost ne zna i nagađa kako ko hoće ko je sve bio ispitivan u kom svojstvu. Ako smo za Ramuša Haradinaja mogli da znamo da je otišao u ulozi osumnjičenog, pa ne vidim zašto bi bila tajna, u kojoj ulozi su ispitivani, ako su ispitivani i drugi visoki funkcioneri ili bilo ko drugi, što znači da je teško verovati u nepristrastnost i objektivnost tog suda“, rekao je Jokanović.

Advokat Tom Gaši kaže da će svako ko se pominje u izveštaju Dika Martija biti pozvan bilo u svojstvu svedoka ili osumnjičenog. Niko nema imunitet od Specijalnog suda, dodaje Gaši i ističe da se do pravde ne dolazi osnivanjem jednonacionalih sudova.

„Nije normalno da se ljudi dele po nacionalnosti jer to neće biti dobro ni za žrtve koje su pod pretpostavkom većina Srbi i da će svi budući optuženi biti Albanci, bivši pripadnici OVK. Ko će kome da veruje? Ako neki Albanac bude proglašen krivim, najverovatnije će se to tretirati političkim sudom, što i jeste, a i žrtve koje su Albanci, Srbi i druge nacionalnosti, ako neko bude, a biće oslobođen, onda gde je tu pravda“, rekao je Gaši.

Advokat Tom Gaši navodi da je pred Specijalnim sudom do sada ispitano više od stotinak bivših pripadnika OVK i da se prve optužnice mogu očekivati odmah nakon sezone letnjih odmora.

Comments

Pročitaj još