Predstavljen izveštaj o radu MALS-a

Kosovsko ministarstvo administracije i lokalne samouprave (MALS) predstavilo je izveštaj o radu u proteklih 100 dana, od kada je na čelu ovog ministarstva Adrijana Hodžić. Ona je istakla važnost saradnje sa svim lokalnim samoupravama na Kosovu i podsetila da je monitoring opština jedna od primarnih obaveza ove institucije.

Osnovni zadatak Ministarstva administarcije i lokalne samouprave je da prati rad svih lokalnih samouprava, kao i da obezbedi adekvatnu podršku sa centralnog nivoa, jer ta podrška predstavlja podršku građanima, istakla je ministarka Hodžić na predstavljanju izveštaja o radu.

“Verujem da ćete se složiti sa mnom, da je MALS zapravo glavni stub lokalnim samoupravama sa centralnog nivoa. Naš pristup za svih 38 opština, koliko ih ima na Kosovu, je ravnopravan. Kada je reč o samom ministarstvu, podrška lokalnim samoupravama sprovodi se iz dva pravca i to sa jedne strane iz kabineta ministra, to je politički deo, a drugi je tehnički i tiče se svih civilnih radnika koji su angažovani u ovom ministarstvu”, kazala je Hodžić.

Ona je takođe naglasila, da je komunikacija sa lokalnim predstavnicima svakodnevna i dvosmerna po mnogim pitanjima, uključujući i pitanje transparentnosti.

“Ne čekamo da nam gradonačelnici i ostali deo njegovog tima dolaze u ministartsvo i traže određene podrške, već smo uvek spremni da i mi izađemo na teren i zajedno sa njima osetimo njihove probleme na terenu, smatrajući da je to najbolji način da razumemo potrebe samih građana u svim opštinama”, rekla je ona. 

Misija OEBS-a na Kosovu će i  u narednom periodu nastaviti saradnju sa Ministarstvom administarcije lokalne samouprave kako bi pomogla u stvaranju boljih uslova za sve građane na Kosovu, istakao je šef ove misije Jan Bratu.

“Misija OEBS-a je velika misija, nemamo mnogo fondova, kao ni donatore ali imamo ljude koji su eksperti u obavljanju svojih zadataka i u tom smislu želimo da podržimo i vaše i ostala ministarstva. 2016. godine je usvojena Strategija lokalne samouprave i to je bio centralni deo naše saradnje sa vašim ministarstvom”, rekao je Bratu. 

Adrijana Hodžić imenovana je za ministarku administarcije i lokalne samouprave 12. aprila. Pre nje je ovu funkciju obavljao Ivan Todosijević iz Srpske liste.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još