Vladika Teodosije: Patrijarh Pavle nije podržavao podelu KiM

Episkop raško-prizrenski Teodosije negirao je danas pisanje pojedinih beogradskih medija da je pokojni Patrijarh srpski Pavle podržavao podelu Kosova i Metohije.

Medijske napise u kojima se pozivaju na navodno sećanje pokojnog akademika i pisca Dobrice Ćosića, vladika Teodosije ocenjuje  kao „grubu i bestidnu klevetu koja duboko vređa uspomenu na našeg svetog Patrijarha, koji ne samo da nikada nije podržavao izdaju KiM, već koji je 21. jula 1999, nakon što je sa Svetim Arhijerejskim Sinodom zatražio ostavku tadašnjeg državnog rukovodstva Srbije zbog gubitničke politike prema Kosovu i Metohiji i sam bio, od tada aktuelne vlasti nazvan izdajnikom“.

„Sveti patrijarh Pavle bio je kao i svi njegovi prethodnici, naslednici Svetog Save, prvoprestolnik Pećkog Trona i duhovni poglavar Crkve koja svoje duhovno izvorište ima upravo na ovim sveštenim prostorima Kosova, Metohije i Raške i poslednje što bi ikada mogao da uradi bilo bi da se na bilo koji način odrekne KiM, svog vernog naroda i tako napusti svetinje koje su obeležile našu istoriju i utvrdile narodni identitet.

Ovom stavu bili su svo vreme dosledni Sveti arhijerejski sabori naše Crkve na čelu sa svim dosadašnjim patrijarsima uključujući i patrijarha Irineja, koji je kao predsedavajući Sabora tri puta u poslednje dve godine potpisao saborku odluku da je svaka podela KiM kao dela Srbije, i bilo koji vid priznanja Kosova neprihvatljivo jer direktno vodi nestanku većine našeg naroda sa ovih prostora i trajnom gubitku naših najvećih svetinja“, ističe se u saopštenju vladike Teodosija koje je objavila Informativna služba Eparhije raško-prizrenske.

Pitamo se sa žaljenjem kome danas koristi širenje ovakvih lažnih informacija i defetističkih stavova Dobrice Ćosića, koji je javno tvrdio da je Kosovo i Metohija „kancer koga se Srbija mora osloboditi“ i zašto se idejom o teritorijalno-etničkoj podeli Srbije na Kosovu i Metohiji, koja je ništa drugo do poziv na izdaju Kosova, naroda i države, svi mi uvodimo u dodatnu konfuziju i beznađe, navodi se u saopštenju.

„SPC je zato je na poslednjem majskom zasedanju u ovoj jubilarnoj godini proslave 800 godina Autokefalije naše Crkve jednoglasno, jasno i precizno iznela svoj stav protivljenja izdaji Kosova i Metohije bilo pod vidom podele ili priznanja.

Taj stav naše Crkve je istovremeno i snažna poruka da bi svako odricanje od Kosova i Metohije bio ne samo akt izdaje, već i kolektivnog prokletstva koje bi naša generacija ponela pred istorijom sopstvenog naroda, a pre svega pred Bogom“, naglašava vladika Teodosije u saopštenju.

„Kosovo i Metohija se danas brane pre svega verom, nadom, trpljenjem; brigom o narodu koji živi na tim prostorima, podrškom svima onima koji bi voleli da se vrate na svoja vekovna ognjišta. Naša Crkva se zato dosledno uvek borila za pravo našeg naroda da ostane i opstane na ovim prostorima u miru sa svim onima koji ovde žive i očuva svoje duhovno i kulturno nasleđe koje smo nasledili od naših predaka i koje se uglavnom, kao i većina našeg naroda na KiM nalazi južno od reke Ibra.

Setimo se na kraju reči Svetog Patrijarha Pavla koji je govorio: „Kosovo će u 21. veku biti mera i provera svih nas, od skromnih trudbenika do patrijarha i vođa srpskog plemena. Ne budemo li dostojni Kosova, nećemo biti dostojni ni svog zemaljskog postojanja. Nestaćemo kao da nas nije bilo, a na našem mestu živeće neko drugi“, upozorio je vladika Teodosije u saopštenju. 

Podsetivši da je i pre godinu dana javno izašao sa stavom protiv podele KiM, vladika Teodosije je pozvao srpski narod da se suprotstavi ovoj ideji.

“Zato još jednom, godinu dana nakon što smo kao Episkop Raško-prizrenski prvi put javno izašli sa stavom protiv ove gubitničke politike i ideje, koja nekima još izgleda nije izašla iz glave i postoji kao jedina opcija za rešenje pitanja Kosova i Metohije, našli za potrebno da se ponovo obratimo javnosti i pozovemo verni narod srpski da se na svaki način suprotstavi svima koji bi da dele zavetne zemlje Lazareve, raskućuju Srbiju i razgrađuju nasleđe Svetog Save” – naveo je vladika Teodosije. 

Izvor RKM (saopštenje)

Comments