• Početna>
  • Vesti>

Han sa srpskim zvaničnicima o reformama i dijalogu sa Prištinom

Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han boraviće danas i sutra u radnoj poseti Beogradu, gde će sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić razgovarati o reformama u Srbiji i situaciji u regionu.

Johanes Han u dvodnevnu posetu Beogradu dolazi direktno iz jednodnevne posete Skoplju, navodi Tanjug.

Komesar Han će se u Beogradu sastati sa predsednikom i premijerkom Srbije sa kojima će razgovarati o reformama koje se sprovode na putu ka EU, kao i regionalnim pitanjima”.

Predviđeno je da se Han večeras, odmah po dolasku, sastane sa predsednikom Vučićem.

Očekuje se da će se da će dijalog Beograda i Prištine biti jedna od tema razgovora dva zvaničnika.

Komesar Han, koji se već angažžovao oko deblokade dijaloga Beograda i Prištine najavio je da će tokom jula ponovo pokušati da motiviše lidere dve strane da se vrate za pregovarački sto.

Posle ostavke Ramuša Haradinaja očekuje se da će Vučić i Han razmotriti novonastalu situaciju i mogućnosti kako dalje sa procesom ukidanja tarifa i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Očekivanja od septembarskog sastanka u Parizu

U Briselu očekuju da će jedan od sledećih koraka u pravcu rešavanja ”kosovskog problema” biti septembarski sastanak koji organizuje predsednik Francuske Emanuel Makron sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, uz prisutvo evropskih zvaničnika i lidera sa Zapadnog Balkana.

Drugog dana posete, u petak, Johanes Han se sastaje sa premijerkom Anom Brnabić, sa kojom će razmotriti reformske procese u Srbiji.

Han je prošlog meseca, povodom otvaranja novog poglavlja u pristupnim pregovorima, pozvao Srbiju da ubrza reformski proces i da sa većom odlučnošću radi na vladavini prava, fundamentalnim pravima i demokratskom uparvljanjanju.

Premijerka Srbije i komesar za pristupne pregovore EU u 10 časova u petak održažaće i konferenciju za novinare u Vladi Srbije.

Han će tokom boravka u Beogradu, kao ambasador prisustvovati i regionalnoj manifestaciji Sportske igre mladih.

Johanesu Hanu u oktobru ističe mandat na mestu komesara za pristupne pregovore i susedstvo.

Austrija je kandidovala Hana za treći mandat u Evropskoj komisiji, ali još nije poznato koji resor bi mogao da dobije u narednom mandatu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još