Iljir Deda: Dijalog sa Beogradom vodiće nova kosovska vlada

Vanredni parlamentarni izbori na KiM izvesni su i u potpunosti odgovaraju opoziciji, izjavio je danas poslanik kosovske skupštine i potpredsednik opozicione “Alternative” Iljir Deda uz ocenu da će nova vlada nakon toga za razliku od dosadašnje preuzeti ustavnu odgovornost i u punom kapacitetu voditi dijalog sa Beogradom.

“Izbori su sasvim izvesni, pošto ne postoji mogućnost stvarnja nove većine u Skupštini, a i sve političke stranke su se već izjasnile protiv ‘tehničke Vlade'”, rekao je Deda za “T a n j u g”.

Opoziciji u poptunosti odgovaraju izbori i izvesno je da će ona pobediti i voditi novu Vladu, rekao je Deda i dodao da se lično zalaže za ujedinjenje celokupne opozicije i izlazak na izbore sa jedinsvenom listom kako bi se dobio čist mandat za preko potrebne promene na KiM.

Uptitan kako izbori mogu uticati na rešavanje odnosa između Beograda i Prištine, Deda je podsetio na poslednju odluku Ustavnog Suda Kosova, po kojoj je Vlada jedino ovlašćena da vodi spoljnu politiku, pa tako i dijalog sa Srbijom. 

“Izbori stavljaju tačku na dosadašnju situaciju u kojoj Vlada nije želela da preuzme ustavnu odgovornost. Tako da će nova Vlada, legitimisana izborima, moći u punom kapacitetu da vodi dijalog sa Srbijom i takođe će imati priliku za stvaranje šireg konsenzusa o dijalogu i o osnovama za sveobuhvatni mirovni sporazum sa Srbijom”, rekao je Deda. 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments