• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Zločin u Starom Gracku mrlja na obrazu međunarodne zajednice

Danas se navršava tačno dvadeset godina od ubistva četrnaest srpskih žetelaca u selu Staro Gracko, kod Lipljana. Ubijeni su na njivi, mučki, rafalima iz neposredne blizine, onako kako to rade zveri i bezdušnici, kaže u saopštenju Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“To je jedan od najvećih zločina koji se dogodio na Kosovu i Metohiji, zločin čiji vinovnici ni nakon toliko vremena nisu pronađeni. Ovaj zločin je i danas mrlja na obrazu, pre svega, međunarodne zajednice, koja je bila nemi posmatrač masakra nevinih ljudi i koja ni posle dve decenije ništa nije učinila da se zločinci pronađu i privedu pravdi.

Na taj način, međunarodna zajednica koja je preuzela odgovornost da na Kosovu i Metohiji osigura bezbednost, pravo i pravdu za svakog pojedinca, zajedno sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini šalje poruku da su zločini nad Srbima na Kosovu i Metohiji dozvoljeni i da pravda za srpske žrtve ne postoji” stoji u saopštenju.

“Mi se danas sećamo i oplakujemo nevine žrtve iz Starog Grackog, ali i vrlo jasno poručujemo da je srpski narod rešen da ostane i opstane na našoj svetoj kosmetskoj zemlji, uprkos svim nepravdama i pritiscima. Na nepravdu su Srbi navikli, ali na ugnjetavanje i ponižavanje nikada. I Srbija je danas jača, spremnija i odlučnija da na eventualne takve pokušaje odlučno odgovori i zaštiti svoj narod na svojoj teritoriji. Srbija neće dozvoliti teror i zločine nad Srbima u pokrajini.

Mi ćemo nastaviti da insistiramo na istini o stradanjima žetelaca u Starom Grackom, ali i svih naših sunarodnika koji su na Kosovu i Metohiji ubijeni samo zato što su Srbi. U tom našem traganju za istinom, pokazaće se da je ono što pojedini predstvnici albanskog naroda na KiM opisuju kao pravednu borbu za slobodu, u stvari, ogoljeni zločin i terorizam. A ti zločini nikada ne zastarevaju, niti se zaboravljaju, i zločince na kraju uvek stigne ruka pravde” zaključuje Đurić u saopštenju.

Izvor: Saopštenje

Comments

Pročitaj još