Bostane: Za jako društvo potrebne su jake žene

Predstavnici američkog KFOR-a i misije Oebs-a na Kosovu uručili su danas “Ženskom centru za podršku i razvoj” u Bostanu ćebad, jorgane, jastuke i dušeke kako bi olakšali boravak ženama, žrtvama nasilja u porodici. Poručili su da je za stvaranje jakog društva na Kosovu potrebno imati jake žene. 

Ova donacija je mali znak pažnje da žene nisu zaboravljene. Skrenuta je pažnja da su upravo žene osnova društva i porodice. Ako imamo jake žene imamo i jako društvo.

“Ako želimo da napravimo jako društvo moramo imati jake žene. Institucije i drušvo moraju da zaštite žene koje su jezgro tog društva. Nažalost ženama je potrebna zaštita”, rekao je na ceremoniji dodele pomoći direktor regionalne kancelarije misije OEBS-a u Gnjilanu Džejms Lion.

Lion je ukazo da u svakom društvu ima jakih žena. Mogu biti po fizičkoj konstituciji male, ali jake. Ukazao je na jednu veoma jaku ženu, koja je više od dve decenije služila američkoj vojsci. Kako je Lion rekao Dela Hodžes gradonačelnica Bondstila bila je zadužena za sve pogone i opremu američke vojske i vrlo zainteresovana za ženska prava na Kosovu. 

“Porodica je ovde isto toliko važna kao i u Americi, ljudi sve rade za porodicu i svoju decu”, rekla je odlazeća direktorka Tima podrške za Balkan Dela Hodžes. 

Na pitanje kako je uspela da uskladi brak, porodicu i karijeru ona je rekla da je uvek potrebno napraviti balans. 


Jedna od glavnih za pokretanje ideje o stvaranju prihvatilišta za žene u Kosovkom Pomoravlju Vesna Stajić, kaže da je podrška institucija, stranih organizacija i svih osoba dobre volje vrlo važna podrška na putu pravljenja kuće za sve žrtve nasilja. 

“Dugujemo veliku zahvalnost KFOR-u koji je od samog početka uz ovo prihvatilište i nadam se da će se ta podrška nastaviti. OEBS je uz nas od samog početka, znaju sve naše nedaće i radosti. Danas su ovde koleginice sa celog Kosova, što je dobra prilika za druženje i razmenu iskustava”, rekla je Vesna Stajić iz Udruženja žena povratnica “Naš dom”. 

Dodeli pomoći prisustvovale su predstavnice skloništa za žene iz Gnjilana, Peći, Prištine i Đakovice.

“Kosovo ima 10 prihvatilišta, imalo je 9, a sada 10. Mi kao prihvatilište dajemo našu podršku Vesni Stajić. Samo mi koji radimo u ovakvim centrima znamo koliko je ovo važno za žene. Mi ćemo da podržavamo jedna drugu i nadamo se da ovo prihvatilište neće imati mnogo žena”, istakla je predstavnica prihvatilišta za žene iz opštine Peć Ardita Bala.

Zamenik minsitra pravde Kosova Naim Ćelaj u svom obraćanju je istako da zna koliko je teško napraviti i voditi ovako sklonište.

“Znam koliko je teško Vesni Stajić da osnuje ovo sklonište, znam da nije lako, znam za sve poteškoće sa kojim se suočavaju. Trudili smo se da damo pomoć i podršku, međutim više puta institucije nisu bile na zadovoljavajućem nivou da vam daju poršku koja vam treba. Nedostajale su prakse saradnje institucija i ovog centra. Zato današnja pomoć ima poseban značaj i poruku. Mislim da je ovo najbolji primer podrške ovim centrima”, rekao je Ćelaj i ukazao da je dužnost institucija da nađu rešenje za ovakve centre. 

Potpredsednik opštine Novo Brdo Siniša Dimić kazao je da je za njihovu opštinu od velikog značaja što mogu da pomognu prihvatilište za žene u Bostanu i nada se da će imati što manje korisnica.

“Prisustvo predstavnika Kosovske Vlade je znak da imamo podršku da se borimo protiv nasilja nad ženama u čitvoj državi”, rekao je Dimić i dodao da će se opština truditi da pomaže ovakve projekte.

Na Kosovu su mnoga prava žena ugrožena. I dalje su na snazi tradicionalni okviri koji kažu da žena nema prava na nasleđivanje imovine iako u zakonu piše suprotno. Svakoj ženi treba da bude jasno da svaka od njih ima svoju ulogu. Da li je domaćica, političarka, učiteljica, krojačica ili nešto drugo, svaka na svoj način daje doprinos ovom društvu. Žene treba da budu jake, da nađu vremena za sebe, da budu aktivne, izađu iz pasivnosti i da im bude jasno da su one te koje odlučuju o svom životu, a ne običaji i ruralno područje koje ih okružuje.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još