• Početna>
  • Vesti>

Gornja Gušterica: Uz veliki broj vernika obeležena Sv. Nedelja

Pred velikim brojem vernika, u Gornjoj Gušterici, obelezena je crkvena i seoska slava Sveta Nedelja. Saborovanje u srpskim sredinama sve više je razlog okupljanja, druženja, ali veoma često i evociranja uspomena.

Na oko dvanaest kilometara od Lipljana, nalazi se Gornja Gušterica, u kojoj je 1985. godine sagrađena crkva posvećena Svetoj Nedelji. Današnji praznik u molitvi okupio je meštane ovog i susednih sela.

“Ovaj hram zaštitnik je ovog sela i ovog naroda. Sveta Nedelja nas je danas okupila da svi zajednički proslavimo i slavimo ovaj dan u radosti i veselju. Videli ste ovaj narod, svi su raspoloženi i vredni, raduju se duhovno i telesno za ovaj praznik“, rekao je protojerej Zoran Filipović.

Nakon liturgije usledila je litija, a zatim i rezanje slavskog kolača.

“Svake godine se obeležava, svake godine neko uzme kolač prvenstveno za zdravlje i napredak. Crkva nam je blizu… Sada ima vise ljudi, ranije nije bila bina i kulturno-umetnički program, sada je bolje, ljudi su aktivniji”, rekao je Nenad Trajković iz Gornje Gušterice.

Sabori u srpskim sredinama razlog su okupljanja, druženja, ali veoma često i evociranja uspomena. Vrata domova u ovom selu su otvorena za sve zvane i nezvane goste.

“Pre nego što je crkva izgrađena ovde je bila rupa, zbog poplave je srušeno bilo. Imale su igranke, tu smo stalno izlazili, imali smo harmonikaša. Izgradnja crkve je započela 1984. godine, a 1985. je sabor počeo da se obeležava, tako je i danas. Lepo je ograđeno, čisto je. Prijatelje koje ne vidimo po godinu dana, ovde ih vidimo”, kaže Novica Mitić.

“Hvala Bogu na potomstvu, rađaju se deca, žene se momci, udaju se devojke, život je dobar, možda zato što i ne znamo za bolje, tako je kako je, idu dani, prolaze nam godine”, kaže Ljubomir  Božić iz Gornje Gušterice.

“Spremili smo se, ko dođe dobrodošao je, vrata su svima otvorena… Ovde smo, nadamo se da ovde i ostanemo”, kaže jedna meštanka.

Saborovanju se najviše raduju deca. 

“Dolazim ovde svake godine, ujutru u crkvu, a popodne sa drugaricama na ringišpilu i trombolini. Sviđa mi se što ima puno igračaka za decu”, kaže Milica Milenković iz Donje Gušterice

Crkva Svete Nedelje u Gornjoj Gušterici izgrađena je dobrovoljnim prilozima meštana ovog, kao i ostalih mesta širom Kosova. 

Izvor: RTK2


Comments

Pročitaj još