• Početna>
  • Vesti>

Robert Hjuz novi komandant američkih snaga KFORa na Kosovu: Odlučni smo u nameri da sprovodimo mandat na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN


Pukovnik američke vojske Robert Hjuz novi je komandant  brigade Istok i vojne baze Bondstil kod Uroševca. Ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovao je i američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet. 

Američkim vojnim snagama na Kosovu u narednih devet meseci komandovaće pukovnik Robert Hjuz. On  predvodi 44 pešadijsku brigadu Nacionalne garde države Nju Džerzi(engl. New Jersey), koja je zamenila vojnike Nacionalne garde Havaja. Novi kamandant Bondstila je rekao da misija američke vojske ostaje ista – da obezbedi sigurnost i slobodu kretanja za sve građane na Kosovu.

” Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN kao i vojno – tehnički sporazum, i mandat koji je uveden od strane našeg komandanta, ostaje nepromenjen. Kfor najduže radi pod okriljem NATOa, i čast mi je komandovati multinacionalnim timom koji služi danas ovde. Odlučni smo u nameri da sprovodimo mandat na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i vojno-tehničkog sporazuma. Vojnici Kfora su jedinstveni i posvećeni misiji sa našim multinacionalnim partnerima, u korist institucija i naroda na Kosovu”, rekao je komandant Hjuz.

Novi komandant američkih snaga KFORa Robert Hjuz

Odlazeći komandant Mekareg: Snažno smo radili da ispunimo misiju zasnovanu na Rezoluciji 12 44 i vojno tehničkom sporazumu

Dosadašnji komandant Bondstila Roj Mekareg je da završava veoma uspešnu misiju na Kosovu i zahvalio se svima na saradnji. Odlikovan je medaljom za zasluge američke vojske.

“ Naša rotacija je došla treptajem oka. Kao da je bilo juče kada smo prvi put raspeli naše boje. Za nas, san je gotov. Čast i privilegija mi je stajati ovde kao komandant. Uradili smo sjajne stvari i nisam mogao da zatražim uspešniju rotaciju” rekao je Mekareg i istakao da su radili snažno da ispune svoju misiju na Kosovu, koja je iskovana Rezolucijom 1244 Ujedinjenih Nacija i vojno tehničkog sporazuma, garantujući sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja na celom Kosovu.

” Svaka jedinica je maksimalno doprinela sveobuhvatnom uspehu misije i veoma sam ponosan zbog toga i svih naših dostignuća. U prethodnih devet meseci sproveli smo preko 2.000 patrola i imali smo važnu ulogu u pružanju sigurnog i bezbednog okruženja. Imali smo odličnu saradnju sa našim multinacionalnim partenerima i saveznicima, Kosovskom policijom i Srpskim oružanim snagama”, dodao je pukovnik Mekareg.

Dadario: Američka vojska donosi profesionalizam, entuzijazam I kvalitet koji nas čini jačim

Glavnokomandujući KFORa na Kosovu italijanski general Lorenco Dadario rekao je na ceremoniji da je veoma ponosan sto je u prilici da  vidi američke vojnike u Evropi, koji obnavljaju „ovu evroatlansku vezu“.

„Naša alijansa je posvećena zato što je naša alijansa grupa koja deli zajedničke vrednosti, koja deli zajedničku viziju i inspiriše nas da budemo ovde u zemljama koje nisu pod NATO“ rekao je Dadario ističući da je vojna misija da bezbednost na Kosovu.

„A bezbednost je potrebno stanje kako bi se omogućio dijalog, kako bi se omogućio diskurs, kako bi se omogućilo rešenje koje je dugotrajno. Radimo nešto važno što vi ponekad ne vidite. Svi vi ste važni Kosovu. To kažem onima koji žive ovde i onima koji dolaze. Mi smo bitni Kosovu jer svaki pojedinac koji uradi nešto na Kosovu bitan je ljudima ovde, bitan je za budućnost područja, ali je takođe bitno i nama i za budućnost naših zemalja. Bitno je, moji prijatelji, da smatramo sebe članovima internacionalnog društva posebno kao vojnog člana vojnog internacionalnog društva, koje omogućuje bezbednost u Evropi, evroatlanskom području, koje je bitno za naše buduće generacije kako bi im omogućili mir i bezbedno okruženje“ rekao je Dadario i zahvalio svim vojnicima koji odlaze istakavši da su doneli veštine koje suu bile potrebne, entuzijazam i lepo ponašane.

On je novom komandantu američkih snaga poželeo dobrodšlicu rečima da je veoma željan i nestrpljiv da nastavi da radi sa njima, navodeći da je „ uvek lepo raditi sa vojskom SAD-a jer oni uvek donose profesionalizam, entuzijazam, kvalitet, koji nas sve čini jačim“.

Američke trupe u sastavu multinacionalne borbene grupe Istok rotiraju se na svakih devet meseci, a ovo je njihova 26 rotacija od 1999. godine. Ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovao je i ambasador SAD-a Filip Kosnet.

Američki ambasador Filip Kosnet na ceremoniji u kampu Bondstil

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još