• Početna>
  • Vesti>

Tramp pravi samit, sastanak predstavnika Beograda i Prištine?

Predstavnici Beograda i Prištine dobiće poziv za sastanak u SAD, odmah posle samita u Parizu, jer je Vašington odlučan da se kosovsko pitanje reši do kraja godine, piše “Srpski telegraf”.

Plan Vašingtona je da se odmah posle Pariza u septembru sastanu lideri kako bi se stvari pomerile sa mrtve tačke, kaže neimenovani izvor beogradskog dnevnog lista.

Francuski predsednik Emanuel Makron je preuzeo na sebe da organizuje novi sastanak, a osnovni cilj ovog skupa je namera Zapada da natera Prištinu da ukine necivilizacijske mere protiv srpskog naroda, kaže izvor lista.

Makron će razgovarati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja će takođe biti učesnik skupa u Parizu, piše „Srpski telegraf“.

List navodi da Makron, kada je reč o Kosovu, ima punu podršku Vašingtona, koji je uključen u sve pregovore, ali koji uporedo vodi i svoje akcije.

Procena je da na Prištinu treba izvršiti istovremeni pritisak sa svih strana, pa je na predlog direktora za evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Erata, bliskog Trampovog saradnika, odlučeno da se predstavnici Beograda i Prištine pozovu na razgovor u Vašington.

Izvor lista podseća da je Tramp ranije u pismima Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju ponudio da Amerika bude domaćin sastanka koji bi doveo do sklapanja sporazuma, ali da se stvari nisu pomerile sa mrtve tačke.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još