• Početna>
  • Vesti>

Obeležena 21. godišnjica otmice srpskih civila u Orahovcu

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji obeležilo je danas 21. godišnjicu otmice više od 35 srpskih civila u selima Retimlje i Opteruša, u opštini Orahovac, od pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

I posle dve decenije, porodice žrtava nisu dočekale pravdu, a ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da Srbija nikada neće zaboraviti na zločine koji su počinili albanski teroristi, kao i da će država insistirati na pronlaženju počinilaca tih zločina.

“U aktuelnom političkom trenutku, evidentno je da Srbija čini sve da se pitanje KiM razreši kroz kompromis koji ne može da bude da jedna strana u dijalogu, koga nažalost trenutno nema, dobije sve, a druga ne dobije ništa”, podvukao je Ružić na obeležavanju godišnjice u Spomen sobi.

Kaže da državno rukovodstvo predano radi svih ovih godina ne samo na implementaciji Briselskog sporazuma, nego i na tome da, ističe, pitanje KiM vrate na pijedestal interesovanja u međunarodnoj političkoj areni.

“Pre svega kod onih centara moći sa kojima se u prethodnom periodu možda i nismo razumeli, što ne suspenduje nama pravo, a njima obavezu da zajedničkim snagama pokušamo da dođemo do istorijskog kompromisa kako bi se odnosi Srba, Crnogoraca, Goranaca, Albanaca doveli u jedan normalan nivo komunikacije”, rekao je Ružić.

Podvukao je da nijedan zločin ni na KiM, kao i na prostorima bivše Jugoslavije ne sme biti zaboravljen, dodajući da država ne sme i neće dozvoliti da se na pijedestal “podižu neka stratišta, a zaboravljaju srpske žrtve”.

“Za Srbiju su sve žrtve iste, nemaju bilo kakav nacionalni prizvuk, ali je važno i da se naše žrtve poštuju i da se ovi oteti civili ne zaborave i država mora da istraje u tome da se žrtve nađu i da se počinioci sankcionišu”, naglasio je Ružić.

Obeležavanju je prisustvovao i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović koji je kazao da su letnji meseci 1998. i 1999. godine bili meseci stradanja i najvećih žrtava srpskog stanovništva zbog toga što su, navodi, bili Srbi i ostali na svojim ognjištima.

“Niko za te zločine nije odgovarao i to je ono što posebno boli i vređa. To je ono u čemu mi moramo da istrajemo i u našim zahtevima ka pravdi i sankcionisanju zločinaca žrtava. Mi znamo ko je te zločine počinio, nisu oni neko ko se tada krio niti se krije danas”, rekao je Odalović.

Ističe da nijedan sud do sada – Umnikov, Euleksov, privremenih institucija u Prištini, Haški tribunal nije dao nijedan odgovor za nestale i ubijene žrtve.

“Nadam se da će Specijalno tužilaštvo u Hagu, gde se vode i ovih tridesetak pozvanih pripadnika takozvne OVK na razgovore i svedočenja, dati neke rezultate. Takođe, insistirali smo da jedan od predmeta koji moraju da otvore jesu zločini u opštini Orahovac”, naveo je Odalović.

Kaže da treba pomoći i kosovskom društvu i “skinuti” sa kosovskih funkcija zločince i koji, kako navodi, i dalje nesmetano rade ono što su radili i 1998. i 1999. godine.

Odalović je naglasio da se još uvek traga za 570 nestalih Srba i nealbanaca, dodajući da Komisija traži i nestale kosovske Albance jer je to civilizacijska i humanitarna obaveza.

Predsednik Udruženja Sima Spasić rekao je da porodice kosmetskih žrtava neće dozvoliti da se zločinci Haradinaj, Ljimaj, Tači i Veselji nazivaju “gospodom” i “liderama Albanaca”, jer su oni, ističe, ratni zločinci.

“Mi imamo pravo da tražimo pravdu, ako neko misli da ćemo mi samo da ćutimo i svake godine samo da obeležavamo zločine, a da ne tražimo pravdu i odgovornost onda smo mi nemoćni. Hoćemo dogovor sa Albancima, ali ne mogu teroristi i zločinci da predstavljaju Albance, verujem da bismo sa poštenim Albancima postigli dogovor za nekoliko dana”, rekao je Spasić.

Izvor: RTV Puls / Tanjug

Comments

Pročitaj još