Srpska koordinacija: “Bez odlaganja procesuirati bivše pripadnike tzv. OVK “

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije, povodom 21. godišnjice masovnog kidnapovanja, proterivanja i ubijanja Srba na području opštine Orahovac oglasila se saopštenjem za medije:

“Od 18 – 22. jula 1998. godine, tokom oružanog napada pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova na Orahovac i okolna srpska sela, kidnapovano je oko 100 srpskih civila, a u napadima ubijeno sedmoro lica srpske nacionalnosti. Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište i odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom tzv. OVK. Samo iz porodice Kostić iz sela Retimlje, kidnapovano je 14-oro članova, među kojima i najmlađi Kostić Nebojša, koji je imao samo 17 godina. Grupa od 35 civila, mahom žena, dece i starijih, oslobođena je 22. jula 1998. godine, posredstvom Međunarodnog crvenog krsta, dok se ostalima gubi svaki trag. Godine 2005., u jami Volujak u opštini Klina  i masovnoj grobnici kod Mališeva, pronađeni su posmrtni ostaci 36-oro Srba, dok je sudbina preostalih još uvek nerasvetljena” navodi se u saopštenju.

“Srpska koordinacija sa ogorčenjem podseća da ni posle 21 godine, niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Orahovačkoj župi, iako postoje živi svedoci – žrtve među kidnapovanim Srbima. Podsećajući na ove tragične događaje, Srpska koordinacija, još jednom ukazuje na odgovornost pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, čiji pripadnici danas vrše vlast na Kosovu i Metohiji” ističe se u saopštenju.

“Praksa nekažnjivosti za zločine nad Srbima, koju su svojim nečinjenjem i nevršenjem mandata određenog Rezolucijom SBOUN br. 1244, stvorile međunarodne misije na Kosovu i Metohiji – UNMIK, KFOR i EULEKS, doprinela je da samoproglašene albanske vlasti u Prištini izgrađuju društvo koje nije u stanju da se suoči sa prošlošću”.

Srpska koordinacija je pozvala pravosudne vlasti Republike Srbije kao i pravosudne institucije, da procesuiraju odgovorne za počinjene zločine.

“Srpska koordinacija poziva pravosudne vlasti Republike Srbije, kao i druge pravosudne institucije, da bez odlaganja procesuiraju bivše pripadnike tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, odgovorne za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom, na teritoriji opštine Orahovac, tokom jula 1998. godine” zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments