Gde je prostor za proširenje srpsko-francuske saradnje

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je prostor za proširenje saradnje Srbije i Francuske u oblasti ekonomije. Francuska je dosegla cifru od milijardu i po evra ulaganja u Srbiju, istakao je analitičar.

Emanuel Makron je drugi francuski predsednik koji posećuje Srbiju u ovom veku, prethodni je bio Žak Širak u decembru 2001. godine. 

Direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje Dragomir Anđelković rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je prostor za proširenje saradnje Srbije i Francuske u oblasti ekonomije.

Prema njegovim rečima, ekonomska saradnja je poslednjih godina dinamizirana. Francuska je dosegla cifru od milijardu i po evra ulaganja u Srbiju.

Razmena je prešla milijardu i 100 milona evra što je respektabilna saradnja, a postoje i veliki potencijali — dovoljno je reći metro, ističe Anđelković.

“Metro vredi oko četiri milijarde evra. Francuski pristup tom projektu je kompatibilan onome što mi želimo. To je velika stvar, ne samo ekonomska, već i geopolitička”, kaže Anđelković.

Kako ističe, dobro je da više sila bude uključeno, a Francuzi otvaraju vrata i za druge. Taj projekat će, po svemu sudeći, realizovati Kina i Francuska, kaže analitičar.

Kako kaže, to je veliki novac i dobro je imati Kinu da bi se realizovao taj projekat.

“Kina ima 6,2 odsto rasta. Dobro je imati kineski motor uz sebe, a ovaj model sa metroom to omogućava”, kaže Anđelković.

Govoreći o tome koliko je Makron bitan u Evropi, Anđelković kaže da je generalno teško reći ko je u Evropi bitan.

Anđelković smatra da postoje dubinske podele u svakoj od tih evropskih zemalja, jer postoji šizofrena politička scena.

Poseta dobija geopolitičku težinu 

Prema njegovim rečima, Makronov rejting ide cik-cak, gore-dole i ne treba zaboraviti da protesti u Francuskoj traju dugo. On se prilagođava zahtevima u velikoj meri da bi sačuvao rejting, teško je reći čija je pozicija danas jaka.

“Za nas je bitna njegova poseta, jer pokazuje da Srbija dobija neku vrstu geopolitičke težine”, kaže on.

Drugo je pitanje što mi predimenzioniramo takve posete pa napravimo istorijsku posetu, jer imamo želju da budemo prihvaćeni, objašnjava Anđelković.

“Učinili smo korak napred”, kaže Anđelković.

Govoreći o reformama EU, Anđelković kaže da je stav predsednika Francuske i u velikoj meri stav Francuske i ne treba očekivati brz nastavak evrointegtracija.

“Treba da preuzmemo pozitivna iskustva sa zapada, ali i sa istoka. Kada shvate da smo previše opterećeni, susrećemo se sa brojnim zahtevima”, kaže on.

Kako kaže, Srbija treba da bude hladna na takve stavove iz Pariza — da se ne opterećujemo.

“Makron je bio emotivan i potrešen, nisam siguran da bi mogao u Francuskoj da skupi toliko ljudi kao što se desilo u Beogradu — srpski narod pamti savezništvo iz Prvog svetskog rata”, rekao je Anđelković.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još