Francuska želi da bude prisutna u Srbiji i region

Francuski predsednik Emanuel Makron 15. jula dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji. Posle 18 godina, to će biti prva poseta jednog francuskog predsednika Beogradu. Sa domaćinom, predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovaraće o Kosovu i Metohiji, evropskim integracijama, produbljivanju privredne saradnje. Istoričar i naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju Stanislav Sretenović navodi za RTS da je poseta veoma značajna jer Francuska želi da bude prisutna u Srbiji i regionu.

Stanislav Sretenović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da Francuska sebe smatra jednim od motora Evropske unije zajedno sa Nemačkom i da ona želi da podvuče tu svoju saradnju i prijateljstvo sa Nemačkom i na ovom prostoru.

“Ovde postoji i nekoliko problema koje treba rešiti i mislim da je ova poseta vezana i za signal da te probleme treba rešavati – tu se prvenstveno misli na odnos Beograda i Prištine”, objašnjava Sretenović.

Ne veruje da će tokom posete doći do nekih radikalno novih rešenja.

“Sigurno će se razgovarati o tim temama i doći do nekih novih ideja ali ne verujem da će ova poseta biti ključna za konačno rešenje tog pitanja”, navodi dobitnik francuskog ordena Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza.

Očekuje da će Makron predložiti neke nove ideje.

“Verovatno će se ići na to da se da podsticaj daljim razgovorima, pregovorima sa obzirom na to da je Emanuel Makron veoma neobičan političar koji zastupa promene pa je moguće da će on istaći neke nove ideje koje će onda biti razmatrane”, objašnjava Sretenović.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još