• Početna>
  • Vesti>

Bez ukidanja taksi nema dijaloga,a tako ni napretka Prištine

Bez ukidanja taksi koje je Priština uvela, neće biti dijaloga sa Beogradom, a tako ni napretka Prištine u procesu evropskih integracija, ocenio je poslanik u austrijskom parlamentu Kristijan Kovačević, uz opasku da bi Srbija daleko brže napredovala na putu ka EU da nema kosovski problem. 

„Ako Priština želi da napreduje, kako u rešavanju odnosa sa Beogradom, tako i na putu ka EU, trebalo bi da ukine takse“, poručio je u intervjuu T a n j u g u  Kovačević, inače poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i predsednik parlamentarne grupe austrijsko-srpskog prijateljstva. 

On je podsetio da je stav Austrije da je rešavanje kosovskog problema moguće samo uz kompromis i da nijedna strana ne može da insistira na svojim pozicijama bez pomeranja. 

„Evropa i zapadni svet reagovali su negativno na takse. Sve dok su takse na snazi neće biti moguće tražiti rešenje kosovskog problema”, kazao je Kovačević. 

Smatra da će se Evrospka komisija, čim se novi saziv bude formirao, posvetiti obnavljanju dijaloga. 

Kovačević, inače prvi poslanik srpskog porekla u austrijskom parlamentu, naglašava da zvanični Beč želi da ima što bolje odnose sa Srbijom, koju vidi kao deo Evrope i zbog toga se zalaže za njenu integraciju u EU. 

„Posle rešenja kosovskog problema diplomatskim putem, Srbija može još brže da napreduje ka EU“, naveo je on. 

Kovačević ističe da Austrija pomaže Srbiji na putu u EU, te je tako i parlament uspostavio stipencije za službenike skupštine Srbije kako bi došli na praksu i preuzeli znanje Austrije. 

Što se proširenja EU tiče, on smatra da je francuski predsednik Emanuel Makron u pravu kada kaže da je neophodna reforma Unije, ali da se ne slaže da to ne može ići paralelno sa procesom proširenja. 

„Ne bi bilo pametno da EU kaže da zaustavlja proces evropske integracije, posebno Srbije i Crne Gore, koje su najnaprednije na tom putu. Mislim da po pitanju evropske integracije tih zemalja ne treba gubiti vreme“, objasnio je on. 

Kovačević ističe da ne bi bila dobra poruka građanima Zapadnog Balkana da EU zaustavi ovaj proces. 

Govoreći o Srbiji, gde je ovih dana boravio u poseti, Kovačević kaže da je u proteklih pet godina došlo do pozitivne promene imidža zemlje u svetu, pa tako i Austriji. 

„Primetilo se od početka rata na prostoru bivše Jugoslavije do 2000-tih da je imidž Srbije bio loš, pre svega zato što je zapadna strana većinom krivicu za sve loše pripisivala Srbiji. U poslednjih pet godina to se promenilo“, kazao je on. 

Kovačević je naglasio da je Srbija važan partner Austriji, a to se odražava posebno u ekonomskoj saradnji. 

Što se njegove stranke tiče podsetio je da je SPO, koja je bila na vlasti pre poslednje vlade Sebastijana Kurca, uvek imala odlične odnose sa Srbijom. 

„Naši premijeri, Fajman i Kern imali su uvek dobre odnose sa srpskim kolegama, i zalagali su se za evropsku integraciju Srbije“, podvukao je on. 

Govoreći o svojoj političkoj karijeri, Kovačević je objasnio da je izabran kao poslanik iz pokrajine Tirol, a da je po ulasku u poslaničke klupe odmah rekao da, kao prvi poslanik srpskog porekla, tu priliku želi da iskoristi da se bori i za srpsku zajednicu i uopšte za građane sa prostora bivše Jugoslavije u Austriji. 

„Želim da budem njihov glas u austrijskoj politici. To do sada nisu imali na ovako visokom nivou. U Austriji živi više od 300.000 Srba, kako sa austrijskim državljanstvom, tako i bez državljanstva, te je normalno da i njima treba glas u politici. To želim i trudim se da budem ja“, poručuje Kovačević. 

Izvor: T a n j u g/TV Most

Comments

Pročitaj još